fbpx

, Παρασκευή
12 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Εκρηκτικό το κλίμα στη ΝΔ

images (1)

Αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του ο Αντώνης Σαμαράς και να δώσει τη μάχη απέναντι στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται κορυφαία στελέχη, βουλευτές αλλά και προβεβλημένα πρόσωπα που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, λίγες μέρες μετά τη δύσκολη εκλογική ήττα της περασμένης Κυριακής, αναζητεί έναν βηματισμό που θα αποτρέψει εκφυλιστικά φαινόμενα και θα τη διευκολύνει να περάσει κατά το δυνατόν αναίμακτα στην επόμενη μέρα. Αν και ουδείς από τους κορυφαίους, επίδοξους διαδόχους και λοιπούς παράγοντες έχει θέσει άμεσα και δημόσια θέμα ηγεσίας, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι εκρηκτικό και η κινητικότητα που καταγράφεται εντονότατη. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του και να δώσει τη μάχη απέναντι στην εύθραυστη, όπως τη θεωρεί, κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ειδικότερα –από τις πρώτες μετεκλογικές κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά– είναι σαφές ότι πρωταρχική του επιδίωξη είναι να κερδίσει χρόνο ώστε να οργανώσει τη στρατηγική της επόμενης ημέρας, τόσο στο επίπεδο της άσκησης αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όσο και σε αυτό των εσωτερικών ισορροπιών. Ο κ. Σαμαράς, αλλά και αρκετοί από τους στενούς του συνεργάτες, εξακολουθούν να πιστεύουν στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη πρόβλεψή τους για διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους διαψεύστηκαν έντονα από το εκλογικό σώμα.
Την πεποίθησή τους αυτή στηρίζουν σε δύο εκτιμήσεις, οι οποίες, πάντως, υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζουν περισσότερο με επιθυμίες: στις δύσκολες ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και στη γενικότερη δυσκολία που θα έχουν ο νέος πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, και οι συνεργάτες του να επιβάλουν όρους στις διαπραγματεύσεις τους με τους δανειστές. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο κ. Σαμαράς δίνει πολύ λίγο ανέφελο χρόνο στο νέο κυβερνητικό σχήμα και δηλώνει αποφασισμένος να τους περιμένει στη γωνία…
Είτε είναι πεπεισμένοι στη Συγγρού είτε το εύχονται, το βέβαιο είναι ότι θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την παραπάνω συλλογιστική ως πολιορκητικό κριό για να κάμψουν τις όποιες εσωτερικές πιέσεις ανακύψουν άμεσα ή σε επόμενη φάση. «Ουδείς στο κόμμα να θελήσει να διευκολύνει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας προβλήματα στη ΝΔ», λένε, υπονοώντας ότι παρά την έντονη δυσαρέσκεια των πρώτων ημερών δεν θα εκδηλωθεί κίνηση ανατροπής της σημερινής ηγεσίας. Την εκτίμηση-ευχή αυτή στηρίζουν και σε ακόμα ένα στοιχείο: στο ότι, όπως λένε, δεν υπάρχει «αντίπαλον δέος στον κ. Σαμαρά», με την έννοια ενός αδιαφιλονίκητου διεκδικητή της ηγεσίας.
 
 
 
Διαβάστε περισσότερα στο paraskhnio.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.