01:24, Τετάρτη
25 Μαΐου 2022

Εξαγγελίες και «καρφιά» Στουρνάρα στην Εξεταστική

φωτογραφια eurokinissi.gr
Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετοχοποίηση των «κόκκινων» δανείων ώστε να εισέρχονται νέοι μέτοχοι στις επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης.
Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα  ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
Στην κατάθεση του ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε πυρά κατά του προκατόχου του. «Ο κ. Προβόπουλος αν ήθελε μπορούσε να καθαρίσει την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ».
Χαρακτηριστικός ήταν αναφερόμενος στους δανεισμούς που έκανε η συγκεκριμένη τράπεζα: «Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Έδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft!»
Παράλληλα ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε ως παράνομη την έφοδο των ελεγκτικών αρχών στην επιχείρηση της συζύγου του για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έγινε επιτόπιος φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. «Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως κράτος δικαίου για αυτό που έγινε» είπε ο κ. Στουρνάρας.