Ελλάδα και Ισραήλ μαζί για το «Τοp Gun» της Μεσογείου
Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπένι Γκαντζ, συνοδευόμενοι από τη στρατιωτική ηγεσία, θα επισκεφτούν την 120 Πτέρυγα Μάχης για να πάρουν μια… πρώτη γεύση από το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας που «στήνεται» στην Καλαμάτα. Πρόκειται για ένα έργο που θα ανεβάσει το επίπεδο εκπαίδευσης των Ελλήνων ιπτάμενων με σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ
Μέχρι στιγμής έχει κατασκευαστεί το πρώτο κτίριο του Εκπαιδευτικού Κέντρου, λειτουργεί το νέο Κέντρο Ανεφοδιασμού, ενώ προχωρούν γρήγορα και οι εργασίες για τους προσομοιωτές πτήσης.
Εκπαίδευση πιλότων
Πηγές από την Αεροπορία αναφέρουν στην «Political» ότι «η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιούσε έως σήμερα τις εκπαιδεύσεις των νέων Ικάρων με εξαιρετική δυσκολία, αφού αυτά που χρησιμοποιούσαν για τις εκπαιδεύσεις, τα Τ-6, ήταν καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ενώ τα Τ-2Ε έχουν συμπληρώσει ήδη 48 χρόνια υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία. Εντάχθηκαν το 1974 και τώρα βρίσκονται στη δύση τους. Τώρα οι Έλληνες ιπτάμενοι που θα χειρίζονται μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale, F-16 Viper και μελλοντικά τα υπερσύγχρονα 5ης γενιάς F-35 θα εκπαιδεύονται σε σύγχρονα αεροσκάφη».
Όπως προβλέπει η συμφωνία, αναμένεται να έρθουν στην Καλαμάτα τουλάχιστον 10 καινούργια εκπαιδευτικά αεροσκάφη ιταλικής κατασκευής Μ-346, πάνω στα οποία θα εκπαιδεύονται οι ιπτάμενοι μαζί με τα αναβαθμισμένα 25 (από τα 45) Τ-6, που εκσυγχρονίζουν οι Ισραηλινοί. H υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας, που υπέγραψαν τον περασμένο Απρίλιο Ελλάδα και Ισραήλ, από την ισραηλινή εταιρεία Elbit προχωράει με γρήγορο ρυθμό και βρίσκεται μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, καθώς ήδη έχουν εκσυγχρονιστεί τα πρώτα 15 αεροσκάφη Τ-6.
Τα υπερσύγχρονα Μ-346
Τα καινούργια εκπαιδευτικά αεροσκάφη αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας και στο Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας την άνοιξη του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του 2023 αναμένεται να ταξιδέψει στην Ιταλία ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, προκειμένου να επισκεφτεί το εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας Leonardo και να ενημερωθεί από κοντά για τα εκπαιδευτικά Μ-346.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ως στόχο το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα να γίνει πόλος έλξης διεθνούς αεροπορικής εκπαίδευσης και να δώσει τη δυνατότητα σε αεροπορίες των χωρών της Μεσογείου αλλά και του Κόλπου, που συνδεόμαστε ήδη με στρατιωτικές συμφωνίες, να εκπαιδεύουν νέους ιπταμένους στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Καλαμάτα στέλνει μήνυμα συνεργασίας και συναντίληψης στην Τουρκία, σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Μπένι Γκαντζ, «οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ δεν επηρεάζονται από τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, καθώς έχουν κοινό όραμα και στόχο τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL