00:41, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Έλληνες γιατροί επιστρέφουν από τα… ξένα!

 
ΕΚΑΒ φωτο Σάββας Αυγητίδης
“… Μέσα από την προκήρυξη έρχεται ένα «ελπιδοφόρο μήνυμα», καθώς οι μισές από τις αιτήσεις είναι από νεαρούς γιατρούς που είχαν αναζητήσει ευκαιρίες και μέλλον εκτός της χώρας…” είπε ο κ Πολάκης
Την πολιτική του υπουργείου Υγείας, για ενίσχυση των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας, με πόρους από το ΕΣΠΑ και τη δημιουργία 300-350 τοπικών δομών υγείας με 4000 άτομα προσωπικό, ανέλυσε στα Ιωάννινα ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.  Σε ομιλία του κατά την παράδοση 11 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, ο αν. υπουργός Υγείας, εξήγησε πως πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα του οποίου η λειτουργία θα συνεχιστεί με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Ειδικότερα ο κ. Πολάκης ανέφερε πως «ετοιμάσαμε και ανασχεδιάσαμε τον προγραμματισμό της χρήσης των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του ΕΣΠΑ προς όφελος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι μόνο στον τομέα ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων.
Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα πάει στην μαζική ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας με τις τοπικές μονάδες Υγείας, όχι μόνο στις 4 πιλοτικές δομές που λέγαμε πρόσφατα, αλλά σε 300-350 σημεία σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους νομούς και Περιφέρειες της χώρας. Αυτό θα γίνει με την χρησιμοποίηση αυτών των χρημάτων – και είναι υποχρέωση της Πολιτείας μετά από δύο χρόνια, να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός την λειτουργία αυτών των δομών, που θα έχουν αναπτυχθεί με περίπου 4000 άτομα προσωπικό».
Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε πως στην υγεία, «γυρνάμε σελίδα – είναι πρώτιστη επιλογή της κυβέρνησης» και παρέθεσε τις πολιτικές που ακολουθούνται στο ζήτημα. Μάλιστα, τόνισε πως απόδειξη αποτελούν, η αύξηση κατά 150 εκατομμύρια ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τον περασμένο Σεπτέμβρη, και άλλα τόσα για φέτος – και συνέχισε: «Το αποδείξαμε βάζοντας σε ένα σύστημα που κατέρρεε αλλά τώρα ισορροπεί, 1200 επικουρικούς γιατρούς από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλη-Μάη. Δώσαμε παράταση θητείας σε άλλα 1100 άτομα προσωπικό. Προκηρύξαμε μετά από 8-9 χρόνια 750 θέσεις μόνιμων γιατρών». Σημείωσε μάλιστα, πως μέσα από την προκήρυξη έρχεται ένα «ελπιδοφόρο μήνυμα», καθώς οι μισές από τις αιτήσεις είναι από νεαρούς γιατρούς που είχαν αναζητήσει ευκαιρίες και μέλλον εκτός της χώρας.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά από 8-9 χρόνια, έγινε η προκήρυξη 985 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, «που άρχισαν ήδη να έρχονται στα νοσοκομεία μετά από μια χαράδρα γραφειοκρατίας και κακομοιριάς και εγκρίσεων, η οποία έληξε τον Ιούνιο και από τότε έχουν αναλάβει υπηρεσία μέχρι σήμερα, περίπου 200 άτομα».
Στο ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν προσληφθεί 149 νοσηλεύτριες και 50 γιατροί. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατηγόρησε εκ νέου την προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι επιχείρησε παράνομες μοριοδοτήσεις – και παράλληλα στηλίτευσε και τον ρόλο μερίδας μέσων ενημέρωσης στην υπόθεση / πηγή κρατικό πρακτορείο ειδήσεων