13:54, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Το ρεζιλίκι με τη σύμβαση της Αιγύπτου και ο ιδιώτης ελεγκτής

Σάλος έχει προκληθεί σε κυβερνητικά κλιμάκια από τη χθεσινή αποκάλυψη της «Political» για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η κακοδιαχείριση τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, παρουσιάζοντας τις ερωτήσεις που έχουν φέρει στη Βουλή 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες δεν έχουν απαντηθεί ούτε από τη διοίκηση των ΕΑΣ (ο κ. Νίκος Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος) ούτε από τα συναρμόδια υπουργεία. Από το ρεπορτάζ προκύπτει η ακύρωση τριών συμβάσεων εξωτερικού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, καθώς η διοίκηση φαίνεται να αδυνατεί να παραδώσει τα παραγόμενα πυρομαχικά στους χρόνους που έχει δεσμευτεί, διασύροντας τη χώρα μας όχι μόνο στους συγκεκριμένους πελάτες (Αίγυπτος, Τυνησία, Μπαγκλαντές) αλλά και ευρύτερα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Νίκος Κωστόπουλος και η διοίκηση των ΕΑΣ πάνω στο πρώτο λάθος έκαναν και δεύτερο! Στη σύμβαση με την Αίγυπτο για την παραγωγή φυσιγγίων 105Χ609 mm, υπό το βάρος του κινδύνου να κηρυχθούν τα ΕΑΣ έκπτωτα στην παράδοση του υλικού, παρήγγειλαν από άλλη χώρα έτοιμα φυσίγγια για να τα μεταφέρουν από την Ισπανία στο Κάιρο. Μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις, οι οποίες βεβαίως ανεβάζουν και το κόστος παραγωγής εις βάρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Ο κίνδυνος και να κηρυχθούν έκπτωτα τα ΕΑΣ και να μπουν μέσα (οικονομικά) με την εν λόγω παραγγελία, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Τα ίδια ευτράπελα συμβαίνουν και με τις άλλες δύο παραγγελίες της Τυνησίας και του Μπαγκλαντές, γεγονός που αποδεικνύει τη δεινή παραγωγική θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΕΑΣ, τα οποία πλέον δηλώνουν με επίσημο τρόπο ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν παραγωγικά σε τρεις διεθνείς συμβατικές τους υποχρεώσεις. Πέραν του γεγονότος ότι εκτίθεται με εκκωφαντικό τρόπο η αδυναμία της διοίκησης και του γνωστού «γαλάζιου» αιώνιου πολιτευτή Νίκου Κωστόπουλου, ο οποίος έχει διοριστεί ως διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία, εκτίθενται συνολικά η κυβέρνηση αλλά και τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Political», η διοίκηση των ΕΑΣ υπό το καθεστώς πανικού ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να εξετάσει τη σύμβαση της αγοράς των έτοιμων φυσιγγίων που σύναψε η ΕΑΣ για να μη γίνουμε ρεζίλι στην Αίγυπτο. Ο CEO της εταιρείας, μάλιστα, ο κ. Κωστόπουλος, αρνείται να δώσει την απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του ΣΤ’ Τμήματος στη Βουλή για να μάθουν τα κόμματα τι απάντησαν οι δικαστές. Η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον, διότι από την απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα μας) οι δικαστές δεν δίνουν κανένα «πράσινο φως», διότι κρίνουν ότι η επίμαχη σύμβαση αντίκειται προδήλως στη χρηστή οικονομική διαχείριση και διότι η σύμβαση -συν τοις άλλοις- δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά!

Ο ιδιώτης ελεγκτής

Όπως επισημάναμε στο χθεσινό ρεπορτάζ, τα εκατομμύρια που πάνε κι έρχονται στα ΕΑΣ είναι πολλά, όπως επίσης και η ροπή της διοίκησης σε συνεχείς μελέτες με απευθείας αναθέσεις. Τα γεγονότα αυτά έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει ορίσει monitoring officer στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ για τον έλεγχο θεμελιωδών μεγεθών. Έχει ορίσει, δηλαδή, ανεξάρτητο, ιδιώτη ελεγκτή. Για ποιον λόγο; Ποιος είναι ο λόγος που, ενώ όφειλε να έχει ενημέρωση από τη διορισμένη από το υπουργείο Οικονομικών διοίκηση των ΕΑΣ (τον κ. Κωστόπουλο δηλαδή), αλλά και από τον, επίσης διορισμένο από το υπουργείο Οικονομικών, εσωτερικό ελεγκτή των ΕΑΣ, το υπουργείο κρίνει σκόπιμο να ορίσει έναν τρίτο ιδιωτικό φορέα για τον έλεγχο των παραπάνω θεμελιωδών λειτουργιών της εταιρείας για την ενημέρωσή του;

Υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση των ΕΑΣ; Γιατί ζητά το υπουργείο από τρίτη εταιρεία, δαπανώντας 36.580 ευρώ, να μάθει τα έργα και τις ημέρες του «γαλάζιου» Νίκου Κωστόπουλου; Εδώ κάτι τρέχει και προφανώς είναι πολύ σοβαρό. «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα», όπως λέει και η παροιμία. Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, ο κ. Κωστόπουλος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να απαντήσει και για ποιον λόγο έδινε σε ιδιώτες δικηγόρους (με το αζημίωτο προφανώς) να συντάσσουν τις μελέτες που ήθελε να κάνει επί διαφόρων ζητημάτων και δεν τις περνούσε από την πλήρως στελεχωμένη νομική υπηρεσία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL