, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Ένα δίλημμα με εύκολη επιλογή

Τα φετινά γενέθλια της ΝΔ, στη συμπλήρωση 48 χρόνων από την ίδρυσή της, συμπίπτουν χρονικά με μια από τις δυσκολότερες -αν όχι τη δυσκολότερη- συγκυρίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε περιδίνηση λόγω της ενεργειακής κρίσης -απόρροια σε μεγάλο βαθμό τής ευθείας σύγκρουσης Δύσης και Ρωσίας-, η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται, οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες αναδιατάσσονται, ηγεσίες και κυβερνητικά κόμματα δοκιμάζονται, κοινωνίες απειλούνται με φτωχοποίηση. Και από δίπλα ο πόλεμος βγαίνει κάθε μέρα παγανιά στα τουρκικά τηλεπαράθυρα με απειλές που ξεπερνούν και την πιο νοσηρή φαντασία.

Μέσα σε αυτό το τοπίο η Νέα Δημοκρατία διάγει τον τέταρτο κυβερνητικό της βίο,οοποίος θα «τερματίσει» μπροστά σε μια κάλπη, αυτή της απλής αναλογικής.

Στις 4 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και το απόγευμα θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Πειραιώς.

Και θα αναδείξει όλα τα διλήμματα, τις προκλήσεις και τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη μια χώρα όπως η Ελλάδα, κουρασμένη από την πολυετή πάλη με τα μνημόνια και τη διετή αναμέτρηση με την πανδημία,αλλά και με τη δύναμη που απαιτείται για να βγάλει πέρα και αυτή την περιπέτεια της τέλειας ενεργειακής καταιγίδας.

Ο λαός μας άλλωστε είναι από τηφύση του αισιόδοξος και μαχητικός. Δεν το βάζει κάτω ούτε στα πιο δύσκολα. Αρκεί να έχει νόημα ο αγώνας του.

Και αυτό θα κληθεί να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης την ερχόμενη Τρίτη. Γιατί αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία αυτή η κυβέρνηση, η οποία μέσα σε πρωτοφανώς δύσκολες συνθήκες κατόρθωσε όχι μόνο να κρατήσει όρθια τη χώρα και τους πολίτες αλλά και να διασφαλίσει ευοίωνες προοπτικές για το αύριο.Και το πέτυχε τηρώντας με ευλάβεια τη συνταγή του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μέχρι σήμερα άσκησε την εξουσία με κοινωνική ευαισθησία και γρήγορα ανακλαστικά, κάθε φορά -και ήταν ουκ ολίγες-που χρειάστηκε να απλώσει δίχτυ προστασίας στους πολίτες, αλλά και με αμείωτη μεταρρυθμιστική ορμή προκειμένου η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία να διαβιούν σε ένα σύγχρονο κράτος με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό κύρος, με αξιοπιστία αλλά και φιλικό προς τους πολίτες του.

Και κυρίως άσκησε την εξουσία κλείνοντας τ’ αυτιά στις γοητευτικές «σειρήνες του λαϊκισμού» και αντιστάθηκε μέχρι τέλους στη διολίσθηση σε πρακτικές του παρελθόντος, όπως μια νέα, αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες, ή μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεσμευόμενη ότι θα δώσει τη μάχη τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται ΜΑΖΙ με τους πολίτες. Όχι υφαρπάζοντας την ψήφο τους προτού αρχίσουν τα πολύ δύσκολα. Και τότε, την άνοιξη, θα κριθεί για τη συνολική της πολιτική αλλά και για τη συνολική πολιτική της στάση.Θα συγκριθεί με τους αντιπάλους και θα κριθεί.

Το «βάρος» των 48 χρόνων που η παράταξη «κουβαλά στις πλάτες της» είναι μεγάλο, διότι πολλαπλασιάζει τις ευθύνες όσων ομιλούν και πράττουν για λογαριασμό της. Όσοι ανήκουν στην παράταξη που, σύμφωνα με την ιδρυτική της διακήρυξη, «είναι η παράταξη που υπηρετεί τα συμφέροντα του Έθνους. Είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγότεροι και οι επώνυμοι, αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν. Η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και που προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες, διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες».

Πόσο προφητικά και πόσο επίκαιρα λόγια. Ειπώθηκαν πριν από μισό σχεδόν αιώνα, αλλά περικλείουν όλο το περίβλημα της πολιτικής, έτσι όπως οφείλει να ασκείται και σε αυτούς τους απολύτως ταραγμένους καιρούς.

Το δίλημμα λοιπόν είναι απλό: με μια παράταξη και μια ηγεσία που αποδεδειγμένα υπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους και τα διασφαλίζει πολυεπίπεδα, που βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο και σχεδιάζει με κριτήριο ένα καλύτερο μέλλον και όχι ένα πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον και που τολμά με ασφάλεια ή με τον λαϊκισμό, τον βερμπαλισμό και τις ανεδαφικές, ανέξοδες και αδιέξοδες υποσχέσεις;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL