, Παρασκευή
22 Σεπτεμβρίου 2023

Έντονο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για τις τιμές του αερίου

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού – Το σχέδιο αναδείχθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ενώ το Bloomberg, πρόβαλε την πρόταση με συνέντευξη του πρωθυπουργού

Έντονο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μέσω της επιστολής του στην πρόεδρο της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης οικονομικής απειλής που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Eric Mamer σχολίασε συγκεκριμένα: «Για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπως τα προσωρινά όρια τιμών. Όλοι οι πρωταγωνιστές θα συζητήσουν το ζήτημα και τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τις επιλογές μας» ανέφερε.

«Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άλμα των τιμών και να συγκρατηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie, Κάθριν ΜακΓκρέγκορ.

Η πρόταση αναδείχθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ενώ το Bloomberg, πρόβαλε την πρόταση με συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αγορές φυσικού αερίου δεν αντανακλούν πλέον την προσφορά και τη ζήτηση, και γι΄ αυτό εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «πρέπει να παρέμβουμε δραστικότερα για να αποφύγουμε ακραίες διακυμάνσεις» των τιμών.

«Είναι μία τολμηρή πρόταση» παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο στις Βερσαλίες.