16:01, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Εντυπώσεις και ουσία

Η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική είναι μία ακόμα ευκαιρία για την αναγκαία σύγκριση επιχειρημάτων και κυρίως αποτελεσμάτων, καθ’ οδόν προς τις εκλογές – όποτε κι αν γίνουν.

Της: ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Χθες, από το Στρασβούργο και το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απαρίθμησε όλα τα δεινά με τα οποία από την πρώτη μέρα της εκλογής της βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Από τα επεισόδια στον Έβρο και τη διετή μάχη με την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις βαριές συνέπειές του για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. «Δεν ήταν σύνηθες μια χώρα που εξέρχεται από μια μεγάλη, επώδυνη περιπέτεια να δέχεται αλλεπάλληλες κρίσεις και ταυτόχρονα να προσπαθεί να μείνει εστιασμένη στον στόχο: ευημερία κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός. Και ορθώς, αφού τα όσα συμβαίνουν σε άλλες, μεγάλες και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Αυτό που επίσης επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, πέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ένα πεδίο, που παραδοσιακά αποτελούσε προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής της Αριστεράς. Στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, που από τη μεταπολίτευση και μετά όλες οι κεντροαριστερές, όπως και η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούσαν συστηματικά και ανερυθρίαστα να μονοπωλήσουν την έννοια της κοινωνικής ευαισθησίας.

Σήμερα, μετά την αδυσώπητη μάχη με την πανδημία και τώρα με την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση μπορεί να περηφανεύεται ότι οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, της αναγνωρίζουν καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των λεγόμενων κοινωνικών ζητημάτων. Αυτό λέει πολλά, μα και τίποτα. Πολλά, γιατί της διασφαλίζει (μαζί με άλλα, σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα ) και τίποτα, διότι οι εκλογές, δυστυχώς ή ευτυχώς, κερδίζονται με τις εντυπώσεις των τελευταίων «μέτρων» της προεκλογικής κούρσας.

Το Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζει. Όπως έχει απόλυτη αντίληψη ότι όση αξιοπιστία και αίγλη κι αν έχει αποκτήσει η χώρα στο διεθνές στερέωμα, όταν ο πολίτης δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα, θα προσέλθει θυμωμένος και εξουθενωμένος στην κάλπη. Το είδαμε πρόσφατα στις γαλλικές εκλογές. Γι’ αυτό και εκτός από τον αναγκαίο απολογισμό που θα γίνει σήμερα, ακολουθεί και ένας προσεκτικός σχεδιασμός από το Μέγαρο Μαξίμου, που βασικό του στόχο έχει να συνεχιστεί -πάντα εντός των δημοσιονομικών ορίων- η στήριξη των πολιτών απέναντι σε αυτή τη νέα καταιγίδα που έχει ξεσπάσει πάνω από την ΕΕ και, φυσικά, τη χώρα μας.

Η ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή θύελλα είναι μεγάλη. Να μη χάσουμε όμως και τη μεγάλη εικόνα. Αυτή που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015, όπως σημείωσε χθες και ο πρωθυπουργός.

Στη μεγάλη εικόνα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη τριετία, προωθήθηκαν πολιτικές που συμβάλλουν καθημερινά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολλών. Από την προστασία της εργασίας από την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη μείωση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών, τα προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας, με ειδική μέριμνα για τις γυναίκες και τους μακροχρόνια άνεργους, το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, την αναστήλωση του γηρασμένου ΕΣΥ, τη δωρεάν μαστογραφία για τις γυναίκες, τα ψηφιακά προγράμματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία και πολλά άλλα. Πρόκειται για μικρά κομμάτια ενός τεράστιου παζλ που, μαζί με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, βελτιώνουν με τρόπο άμεσο και απολύτως ορατό τη ζωή των πολλών.

Προφανώς, σε μία συγκυρία διεθνούς κρίσης δεν επαρκούν. Προφανέστατα, όμως, δεν υπάρχουν και «λαγοί στα πολιτικά καπέλα».

Το τι σημαίνει και κυρίως τι συνεπάγεται ο πολιτικός αμοραλισμός και η απόλυτη έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα το βιώσαμε το αλησμόνητο καλοκαίρι του 2015. Χρειάστηκαν τρία χρόνια επώδυνων προσπαθειών, για να επιστρέψει το εθνικό σκάφος σε ορθή ρότα και για να κλείσουν σταδιακά οι πληγές από τα μεγάλα τραύματα της τότε επαναστατικής γυμναστικής των συριζανέλ συντρόφων.

Τώρα, κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν γνώριζε…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL