16:57, Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Επανέρχεται στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

vouli
Επαναφέρει τη συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή η κυβέρνηση, προκειμένου να διώξει τη βαριά σκιά της υπόθεσης Μπαλτάκου και να ικανοποιήσει ένα από τα βασικά αιτήματα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Κυριάκο Βιρβιδάκη, την ερχόμενη Πέμπτη επανέρχεται η συζήτηση για το αντιρατσιστικό που είχε διακοπεί πριν από περίπου 4 μήνες.
Να υπενθυμιστεί ότι το πρώτο αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου, γνωστό και ως «αντιρατσιστικό Ρουπακιώτη» είχε «κοπεί» από τον τότε γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο μετά από σχετική γνωμάτευση του προέδρου της ΚΕΝΕ και σημερινού αντικαταστάτη του Φώτη Καϋμενάκη.
Στην συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έφερε νέο σχέδιο νόμου το οποίο στην ουσία τροποποιούσε το υπάρχον πλαίσιο ώστε να είναι εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Όμως, και η δεύτερη απόπειρα έμεινε στην μέση καθώς έγινε μόνο η α’ ανάγνωση από τα μέλη της επιτροπής και εκκρεμεί επι μήνες η β’ ώστε να πάρει τον δρόμο προς την Ολομέλεια.
Σύμφωνα με πρόσφατη απάντηση του κ. Αθανασίου στην Βουλή (πριν την υπόθεση Μπαλτάκου) η καθυστέρηση οφείλεται σε «φόρτο εργασίας» λόγω και της Προεδρίας της ΕΕ και άλλων επειγουσών ρυθμίσεων που έπρεπε να προωθηθούν. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως επιδεικνύει «μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών για το νομοσχέδιο αυτό, διότι πράγματι και στην ΕΕ μας ρωτούν συχνά τι θα γίνει».
paraskhnio.gr