12:28, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Επιχείρηση «άλωσης» του ΠΑΣΟΚ από ΣΥΡΙΖΑ

Με «δούρειο ίππο» τις υποκλοπές η Κουμουνδούρου προσπαθεί να… βγει μπροστά από τον Ανδρουλάκη, ο οποίος έκανε την καταγγελία, και να αποκομίσει κέρδη μέσα από το Κίνημα.

Tου ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Η υπόθεση των υποκλοπών, όπως αυτή εξελίσσεται, είναι μια καλή ευκαιρία για την Κουμουνδούρου να επιχειρήσει την πολυπόθητη «άλωση» στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με «χειρουργική» μαεστρία πατάει πάνω σε μια προσωπική υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει ένα «αντι-Μητσοτάκη» μέτωπο, βάζοντας μπροστά τα δικά του ερωτήματα και τις δικές του πρωτοβουλίες και καθιστώντας τη Χαριλάου Τρικούπη ουρά τον προσωπικών του φιλοδοξιών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» άνοιξε θέμα, όπως είπε, επανεκκίνησης της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ καλεί προς αυτή την κατεύθυνση σε στράτευση τον χώρο της αποκαλούμενης «δημοκρατικής παράταξης». Πολλοί τον διάβασαν, λίγοι τον κατάλαβαν…

Στο άρθρο του ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη αναδιάταξης της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για έναν όρο που προσδιορίζει την περίοδο διακυβέρνησης του ελληνικού κράτους από τη Μεταπολίτευση (1974) μέχρι σήμερα και διαχωρίζεται ιστορικά από την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974). Θεωρείται η τρίτη περίοδος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη δεύτερη περίοδο να αφορά το πολιτικό καθεστώς της Ελλάδας από το 1924 έως το 1935 και την πρώτη περίοδο τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 μέχρι την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Όθωνα το 1832.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο δεν είναι τι θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά το ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον τόπο» και προσθέτει ότι ο τόπος δεν χρειάζεται μια απλή εναλλαγή στην εξουσία: «Εδώ που φτάσαμε δεν αρκεί να επιδιώκουμε μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Απέναντι στο μαύρο σκοτάδι της καθεστωτικής απολυταρχίας και το κράτος ιδιωτικό – οικογενειακό λάφυρο, να αντιπαραβάλουμε σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία».

Ρίχνει δίχτυα για «αλλαγή» ο Αλέξης Τσίπρας

Με δεδομένη την παραπάνω ανάγκη επανεκκίνησης, ο κ. Τσίπρας κάνει άνοιγμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας τον όρο «δημοκρατική παράταξη» αλλά και τον όρο «ανένδοτη μαχητικότητα», που επίσης παραπέμπει στον χώρο του ευρύτερου Κέντρου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τσίπρας, υπάρχουν «διαφορές», οι οποίες όμως δεν μπορούν να αποκρύψουν -όπως γράφει- τον κοινό στόχο.

«Ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος, η δημοκρατική παράταξη, οφείλει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα, σύνεση και ανένδοτη δημοκρατική μαχητικότητα αυτό το εθνικής σημασίας στοίχημα. Γιατί οι υπαρκτές διαφορές δεν μπορούν να αποκρύψουν τον κοινό στόχο: την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την αρθρογραφία του αναφέροντας ότι μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση «αλλαγής», όρος που επίσης παραπέμπει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ: «Και μια κυβέρνηση δημοκρατικής ομαλότητας, αλλαγής και προόδου είναι η μόνη απάντηση στην εκτροπή, τις παρακρατικές μεθόδους και την καθεστωτική φαυλότητα που μας έχει οδηγήσει η τρίχρονη διακυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ταυτόχρονα, στο ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στην κυβέρνηση αμέσως μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, που θα λειτουργεί και ως περίοδος εκεχειρίας για το θέμα των παρακολουθήσεων, ενώ επιχειρούν να στείλουν καθαρά μηνύματα χωρίς να συνδέονται αντιπολιτευτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ήδη πέσει στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δημιουργεί εσωτερικά ρήγματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL