05:03, Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

Επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας: «Νόμιμη η εισβολή στην Κύπρο»

Σε πλήρη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, όπως συνήθως συμβαίνει εκ μέρους της, προχώρησε η Τουρκία με αφορμή αυτή τη φορά την ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια στις 14 Αυγούστου για τη θλιβερή επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατοχή ενός τμήματος του νησιού.

Η Τουρκία διά αναρτήσεων στο Twitter του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας όχι μόνο υποστηρίζει ότι η «επέμβαση», όπως χαρακτηρίζει την εισβολή, ήταν «νόμιμη» αλλά φτάνει στο σημείο να αναφέρει ότι ήταν αυτή η «παρέμβαση» που οδήγησε στην «ειρήνη και τη σταθερότητα» στην Κύπρο. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ακυρώνοντας κάθε έννοια λογικής υποστηρίζει, επίσης, στο μπαράζ των αναρτήσεών του ότι η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ήταν αυτή που «έσωσε τις ζωές και των Ελληνοκυπρίων»!

Η Τουρκία πατώντας πάνω στην ανάρτηση του Νίκου Δένδια διαστρεβλώνει πλήρως την ιστορική πραγματικότητα και στις αναρτήσεις της αναφέρει, ακόμα, ότι η «επέμβασή» της ήταν βασισμένη στις Συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης «και άρα ήταν νόμιμη», προσθέτοντας ότι «χάρη στην παρέμβασή μας ήρθε το τέλος της χούντας στην Ελλάδα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν μένει, δε, μόνο στην παραποίηση της ιστορίας αλλά διαστρεβλώνει τα γεγονότα και των τελευταίων ετών, κατηγορώντας τους Έλληνες και τους Ελληνοκυπρίους ότι «δεν έδειξαν την απαραίτητη θέληση για μια μόνιμη λύση. Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004 και έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο ΚρανΜοντανά το 2017. Τα δικαιώματα, η κυριαρχική ισοτιμία και το ίσο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να επαναβεβαιωθούν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το νησί».

Η αγωνία Ερντογάν να βρει χρήματα

Ο ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν πρέπει πάση θυσία να βρει το δικό του κοίτασμα φυσικού αερίου μέχρι το καλοκαίρι του 2023, να μπορεί να πουλήσει το αφήγημά του στο εσωτερικό της Τουρκίας ότι η χώρα του γίνεται οικονομικά ανεξάρτητη.

Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος και ότι θα έχει το «δικό της» φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά στο 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων εορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε πει προ καιρού ότι στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο και προφανώς οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Δεν εννοούσε, ωστόσο, αυτή την περιοχή όταν μιλούσε ο Ερντογάν, αλλά εκείνη της Ανατολικής Μεσογείου. Η απόφαση να έχει ως πρώτο ταξίδι του το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» την τουρκική θαλάσσια περιοχή ενδέχεται να συνδέεται και με την προσπάθεια της Άγκυρας να παρουσιαστεί «συναινετική».

Να παρουσιαστεί πως επιδεικνύει «αυτοσυγκράτηση». Και όλα αυτά φαίνεται να συνδέονται με τα ανοίγματα και τη διατήρηση καναλιών επικοινωνίας με τους Αμερικανούς για την αγορά των μαχητικών F-16. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα κάνει μετά τη λήξη της NAVTEX στις 7 Οκτωβρίου. Προβληματισμός, πάντως, υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αφού οι ξένες εταιρείες που ήδη πραγματοποιούν έρευνες στα οικόπεδα της Κύπρου δεν φαίνονται διατεθειμένες να έρθουν σε ρήξη με τους Τούρκους.

Είναι σαφές πως δεν θέλουν εντάσεις, αντιπαραθέσεις, που πιθανόν να επηρεάσουν το ενεργειακό τους πρόγραμμα. Σημειώνεται συναφώς ότι αδειοδοτημένες εταιρείες στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 είναι η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ. Εάν το φυσικό αέριο που εντοπιστεί βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δημιουργούνται νέα δεδομένα, πολύ αρνητικά για την ελληνική και την κυπριακή πλευρά, αφού η κατοχική Τουρκία θα επιχειρήσει να επιβάλει μη ανατρέψιμα νέα τετελεσμένα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL