12:25, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Έρχεται (πολιτικά) «καυτός» Σεπτέμβριος

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, παρά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό για τους λανθασμένους χειρισμούς και τις άμεσες πρωτοβουλίες που πήρε για τη θεσμική θωράκιση της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Το χρονοδιάγραμμα

Με το άνοιγμα των εργασιών της Βουλής στις 22 Αυγούστου, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει να συνεδριάζει στις αρχές Σεπτεμβρίου, το διάστημα που ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ετοιμάζονται για την παρουσία τους στη ΔΕΘ. Ωστόσο το πολιτικό κλίμα θα έχει ήδη ζεσταθεί, καθώς θα έχει προηγηθεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία ανησυχία

Η κυβέρνηση χωρίς να υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση την υπόθεση των παρακολουθήσεων, δεν δείχνει να ανησυχεί για τυχόν νέες εξελίξεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τη στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βγήκε μπροστά, έκανε δημόσια αυτοκριτική, «θυσίασε» τον στενότερό του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη και ανακοίνωσε μέτρα που μέσα σε λίγα 24ωρα έγιναν νόμοι του κράτους, προκαλώντας «βραχυκύκλωμα» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταθέσει καμία πρόταση, παρά την πρόσκληση που τους απηύθυνε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός. Αντιθέτως, ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται πεισματικά να ενημερωθεί από τα θεσμικά όργανα για τους λόγους που η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του,ενώ επιμένει να εμπλέκει την κυβέρνηση με το κακόβουλο λογισμικό «predator», το οποίο κάποιοι επιχείρησαν μέσω μηνύματος να εγκαταστήσουν στο κινητό του.

Πρόκειται για μία κίνηση που έχει προκαλέσει αρκετά ερωτήματα στο Μαξίμου. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον πρόεδροτου ΠΑΣΟΚ να ζητήσει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές, πριν ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Επίμονα και περιέργως αρνείται να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για όσα έγιναν. Στην ουσία, ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμία θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί για ακόμη μία φορά να εκμεταλλευτεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ρίχνοντας νέες γέφυρες προς την Χαριλάου Τρικούπη, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή, έτσι ώστε στην προ ημερησίας συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει τις αντιπολιτευτικές εντυπώσεις. Άλλωστε η Κουμουνδούρου από την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, έχει μπει σε μια διαδικασία ανταγωνισμού με την Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά τις κινήσεις που θα κάνει η κάθε πλευρά για το επίμαχο ζήτημα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ