, Κυριακή
23 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ

Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ. Όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι έτοιμη η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη θεσμική θωράκιση των νόμιμων επισυνδέσεων.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, μπαίνει τριπλή δικλίδα ασφαλείας, καθώς τη διαδικασία επισπεύδει μόνο η ΕΥΠ, την άδεια θα πρέπει να δώσει ο πρόεδρος της Βουλής πριν από τη διπλή εισαγγελική κρίση, ενώ το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας. Όπως είναι ήδη γνωστό, θα προστεθεί και δεύτερος εισαγγελέας, μια θέση που είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται επίσης ότι θα επιβάλλεται ποινή έως πέντε χρόνια φυλάκιση για όποιον πουλάει ή αγοράζει παράνομο λογισμικό.

Επίσης, διοικητής στην ΕΥΠ ορίζεται πρόσωπο προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ενώ οι υποδιοικητές μειώνονται από τρεις σε δύο. Παράλληλα, προστίθενται στην υπηρεσία τρεις νέες δομές: πρόκειται για την Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΥΠ, τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας. Ακόμη καταργείται η δυνατότητα απόρρητων συμβάσεων στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ). Όσον αφορά τα στοιχεία, θα καταστρέφονται αυτόματα μετά την πάροδο έξι μηνών από την παύση της άρσης. Για τον φάκελο με το υλικό τεκμηρίωσης για την άρση προβλέπεται η καταστροφή του μετά την πάροδο 10 ετών. Ωστόσο, ο παρακολουθούμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τρία χρόνια μετά, ενώ μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Την ενημέρωση θα αποφασίζει τριμελές όργανο που θα απαρτίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον διοικητή της ΕΥΠ ή τον διευθυντή της ΔΑΕΕΒ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Άρση του απορρήτου

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων, η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της, η ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, η αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα και η βέλτιστη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την προστασία έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Νόμιμη άρση απορρήτου επικοινωνιών μπορεί να γίνει για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων με απόφαση δικαστικής αρχής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.