, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Ετοιμάζεται για το διπλό τετ α τετ ο Α. Τσίπρας

Την αρχική αμηχανία που επικράτησε στην Κουμουνδούρου στη θέα του… γαντιού που πέταξε προς τα εκεί από την Καλλιθέα με τη φράση «το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήρθε να «σπάσει» ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας πως «οι πρωθυπουργοί δεν τις μυρίζουν τις εκλογές, τις προκηρύσσουν».

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «παράγοντα πολιτικής αστάθειας» αλλά και «πρωθυπουργό με ημερομηνία λήξης», στέλνοντας το σήμα για τα όσα θα ακολουθήσουν μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μπορεί, άλλωστε, να μην κατάφερε να προκαλέσει την αντιπαράθεση που επιζητούσε σε τετατετ στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με κάποια από τις… πέντε ερωτήσεις που του κατέθεσε για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, θα έχει όμως την ευκαιρία να το κάνει όχι μία αλλά δύο φορές μέσα σε ένα δεκαήμερο.

Και αυτό καθώς στην Ολομέλεια μπαίνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, στο πλαίσιο της συζήτησης του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να «ανοίξει» σε όλο της το εύρος την αντιπαράθεση που επιζητούσε για το θέμα των παρακολουθήσεων. Και έπειτα, σε λιγότερο από δέκα ημέρες θα ξεκινήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023, μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, αποδυνάμωσε το «αφήγημά» του περί «ακρίβειας Μητσοτάκη» μιλώντας για επίδραση bigbang που έχουν στην παγκόσμια κοινότητα και τη διεθνή οικονομία «η πανδημία και η ρωσική εισβολή», σπεύδοντας βεβαίως να συμπληρώσει πως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν την κρίση με «επενδύσεις στα δημόσια συστήματα υγείας, με κρατικοποιήσεις στην ενέργεια, παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό και ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου και συγκράτησης των τιμών».

Αν και σήμερα (Πέμπτη) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προγραμματισμένο να βρεθεί στο Κιλκίς, στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνει στα «γαλάζια κάστρα» της Βόρειας Ελλάδας, ανέβαλε τελικά τη συγκεκριμένη επίσκεψη για την Παρασκευή, καθώς στην Κουμουνδούρου δίνουν βάρος στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, το οποίο συζητείται στη Βουλή. Οι σχετικές περιοδείες θα συνεχιστούν από βδομάδα σε Φλώρινα και Καστοριά.

Τέλος, συνεδρίασε την Τετάρτη η Πολιτική Γραμματεία που είχε ακυρωθεί λόγω απουσιών τη Δευτέρα, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συζητούν κυρίως για τα ψηφοδέλτια και την εκλογική τους τακτική, συζήτηση όμως που αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα, στην αντίστοιχη συνεδρίαση. Τα πρώτα ονόματα υποψηφίων θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν από τις γιορτές ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για την επιλογή που θα γίνει για την αντικατάσταση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, καθώς ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει εκφράσει επιθυμία να είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL