Έτσι θα μπει «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη
Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει η εξεύρεση νομοθετικής φόρμουλας που θα βάζει «φρένο» σε ενδεχόμενη είσοδο του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή μετά τις επερχόμενες εκλογές. Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο και μπαίνει και πάλι στην ατζέντα των κινήσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.
Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ
«Η τροπολογία θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα», προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι εξαντλείται προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση. Στόχος της κυβέρνησης είναι η λύση που θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι εφαρμόσιμη και να μπορεί να πετύχει τον σκοπό της, δηλαδή να μην μπορούν να ηγούνται κομματικών σχηματισμών -φανερά ή κρυφά- άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.
Η στάση της αντιπολίτευσης
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η λύση διά της κοινοβουλευτικής οδού θα δοθεί ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα και με αυτήν ουσιαστικά το κόμμα Κασιδιάρη δεν θα μπορεί να κατεβεί στις εκλογές. Η νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη εδώ και εβδομάδες και έχει αποσταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης προς επεξεργασία. Έως σήμερα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ έχουν διατυπώσει ενστάσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προωθεί δική της πρόταση-διάταξη. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, φαίνεται πιο θετικά διακείμενο στην κυβερνητική πρωτοβουλία, ζητώντας ωστόσο να επιληφθεί του θέματος και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Ζητούμενο για κάθε πλευρά η συνταγματικότητα της διάταξης ώστε μια ενδεχόμενη προσφυγή στη δικαιοσύνη από την πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη να μην οδηγήσει σε ανατροπή της στα δικαστήρια. Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο νομικών και συνταγματολόγων ώστε ένας τέτοιος κίνδυνος να αποφευχθεί.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν τελικά οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να διατυπώσουν μια κοινή φωνή στο ζήτημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται κάποιες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης τελικά να ενταχθούν στην κυβερνητική πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μη μετατραπεί ο κοινός στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μια ακόμη ατέρμονη σύγκρουση μέσα σε ένα τοξικό ούτως ή άλλως πολιτικό κλίμα. Ακόμη πάντως και αν το κλίμα συναίνεσης δεν επιτευχθεί, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση έστω και μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας.
Η ρύθμιση που προωθείται θα προβλέπει ότι ο Άρειος Πάγος, προτού δώσει την έγκριση για την κάθοδο ενός κόμματος στις εκλογές, θα ελέγχει ποια είναι η πραγματική ηγεσία του ώστε να αποφευχθεί η τοποθέτηση ενός «αχυράνθρωπου» σε αυτήν και τον πραγματικό έλεγχο να ασκεί μέσα από τη φυλακή ένα πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για αδικήματα, για τα οποία ήδη υπάρχει απαγόρευση από το 2021. Τότε όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν ψηφίσει διάταξη που προβλέπει ότι ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος ενός κόμματος δεν θα πρέπει να έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για τα αδικήματα των Κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL