08:22, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Eurogroup: Καλά πάτε, αλλά…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σαφείς προειδοποιήσεις  απηύθυναν στην κοινή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ , ο Επιτρόπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέλινγκ.
Σε ερώτηση για το διαθέσιμο χρόνο της Ελλάδας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Έχουμε κοινό συμφέρον να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, υπάρχουν χρονικά περιθώρια και περιθώρια όσον αφορά τη ρευστότητα – δεν θέλουμε να τελειώσουν τα χρήματα. Αυτός είναι ο στόχος μας – δεν θα εμπλακούμε σε συζητήσεις τι θα γίνει μετά το πρόγραμμα αν δεν υπάρχει επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος – πρέπει να υπάρχει θετική δήλωση και όλοι εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο».

Πρώτα συμφωνία και μετά εκταμίευση

Παράλληλα ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε πως για να γίνει εκταμίευση των κεφαλαίων θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων, καθώς θα εφαρμόζονται διαφορετικά τμήματα της συμφωνίας.

Μένουν έξι εβδομάδες

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες -περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών- προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα, προειδοποίησε δε ότι ότι η αδυναμία πληρωμής ενός μικρού ποσού έχει το ίδιο νομικό αποτέλεσμα με την αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου ποσού.

Εργασιακά και ασφαλιστικό παραμένουν «αγκάθι»

Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για πρόοδο σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και όπως είπε υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Για αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, σημείωσε.