Ευρωπαϊκό «ράπισμα» στην Τουρκία
Το τίμημα της επιθετικής της συμπεριφοράς έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και του ρόλου της ως «επιτήδειου ουδέτερου» σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση και την εφαρμογή των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη συνεχιζόμενη εισβολή της στην Ουκρανία καταβάλλει πλέον η Τουρκία από τους συμμάχους μας.
Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ
Ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φρόντισε να διαμηνύσει μέσω της εφημερίδας «Καθημερινή» προς την Τουρκία ότι οφείλει να ευθυγραμμίζεται με τους κεντρικούς άξονες της ενωσιακής εξωτερικής πολιτικής, «καρφώνοντας» την ηγεσία της Τουρκίας ότι σε σχέση με το όχι και τόσο μακρινό 1999 βρίσκεται περισσότερο μακριά παρά κοντά στις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επέμεινε ότι «η ΕΕ αποφάσισε να καταδικάσει τον αναθεωρητισμό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που προκαλείται από τη στάση της Τουρκίας», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, θα καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ευρώπη και Τουρκία
Πατώντας γερά πάνω στο δόγμα της ήρεμης αποφασιστικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε μέσω συνέντευξής του στον ιστότοπο capital.gr ότι «είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων, άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας με οποιαδήποτε δικαιολογία είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξαρχής. Όλοι καταλαβαίνουν πως αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια και προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία πουθενά».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το γεωπολιτικό εκτόπισμα της χώρας έχει μεγαλώσει, αναφερόμενος στο ισχυρό συμμαχικό δίκτυο που μπορεί να ενεργοποιήσει η Ελλάδα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Επιμένοντας, δε, στη γραμμή ότι καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές προκλήσεις κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στις αιτιάσεις μάλιστα Τούρκων βουλευτών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η κυρία Μπακογιάννη επιμένει να μετατρέπει ένα διμερές ζήτημα σε πολυμερές και ευρωπαϊκό, απάντησε άμεσα ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος επέμεινε πως η τουρκική επιθετικότητα εναντίον τρίτων χωρών και εν προκειμένω κατά της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα.
Τετ α τετ με τον Ντράγκι στη Ρώμη
Σημαντικό από κάθε άποψη είναι το αποψινό δείπνο των Κυριάκου Μητσοτάκη και Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επί τάπητος θα τεθούν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και η ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας αλλά και την επισιτιστική κρίση, η διμερής οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, οι εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Αθήνα και Ρώμη μοιάζουν να έχουν έλθει πιο κοντά και να μοιράζονται κοινές προσεγγίσεις ως προς τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων αλλά και ως προς την ανάγκη για τη λήψη δραστικότερων μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL