16:15, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

F-35: Πότε θα προσγειωθούν στην Ελλάδα;

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της Ελλάδας στην 5η γενιά μαχητικών αεροσκαφών, με το σχετικό αίτημα της Αθήνας να έχει λάβει όλες τις απαραίτητες υπογραφές και μέσα στις επόμενες μέρες να αποστέλλεται στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η LoR για LoA, η επιστολή δηλαδή με την οποία η Ελλάδα θα ζητά τη δέσμευση F-35 και την κοστολόγηση του προγράμματος, θα περιλαμβάνει μια Μοίρα των 20 αεροσκαφών αλλά και το δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 20, ώστε μελλοντικά η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει δύο πλήρεις Μοίρες F-35. Στην απάντηση που θα έρθει έπειτα από μερικούς μήνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα περιγράφονται το κόστος για την απόκτηση των αεροσκαφών, οι απαραίτητες υποδομές και η διαδικασία της εκπαίδευσης για τους Έλληνες πιλότους και τεχνικούς. Η διαπραγμάτευση με την αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ίσως και εντός του 2023, με τα πρώτα αεροσκάφη να φτάνουν στην Ελλάδα στα τέλη του 2027.

F-35 ωστόσο πρόκειται να προσγειωθούν πολύ νωρίτερα σε ελληνικά αεροδρόμια, καθώς σε περίπου δύο εβδομάδες τα «αόρατα» μαχητικά αναμένονται στη Σούδα, συνοδευόμενα από F-15, προκειμένου να ενισχύσουν την αμερικανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία ώστε να εξάγει τα πρώτα συμπεράσματα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του υπερσύγχρονου αεροσκάφους στο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Τα ελληνικά «φτερά» άλλωστε είχαν πολλές ευκαιρίες να πετάξουν μαζί με F-35 κατά τη διάρκεια ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, με τους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μαχητικού.

Οι συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς στα μέσα Ιουλίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενος από ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάμεσα στα σημαντικά ραντεβού που θα έχει εκεί θα επισκεφτεί και το εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Τέξας.

Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων

Χθες πάντως ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εγκαινίασε το Διοικητήριο της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Ο αεροπορικός βραχίονας πρόκειται να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες σχεδίασης και διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων κατά τα διεθνή και συμμαχικά πρότυπα. «Το νέο Διοικητήριο της Μοίρας θα φιλοξενεί το Επιτελείο της Μονάδας, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε ένα πολυσύνθετο εύρος αποστολών τόσο σε εθνικό όσο και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της συμμαχικής στοχοθεσίας επίπεδο», ανέφερε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και τόνισε ότι «οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την προσπάθειά μας».

Τα επόμενα βήματα

Για τα συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και για τις εξελίξεις σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο πρόκειται να ενημερώσει σήμερα τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο υπουργός Εξωτερικών. Στις 10 το πρωί ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχτεί τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, στη συνέχεια τον Ανδρέα Λοβέρδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στις 11.30 τον κ. Μαρίνο του ΚΚΕ και κατόπιν θα συναντηθεί με τον κ. Μυλωνάκη της Ελληνικής Λύσης και τους εκπροσώπους του ΜέΡΑ25, κυρία Σακοράφα και κ. Λιάπη. Το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, κ. Γκιουλέκα, και έπειτα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Καιρίδη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL