Με μία ακόμη ανακοίνωση που δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως στοιχείο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από δήθεν «σκανδαλώδη τροπολογία» που, όπως ισχυρίζεται, επιτρέπει σε συγγενικά πρόσωπα πολιτικών να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες του εξωτερικού. Μόνο που η τροπολογία λέει… ακριβώς το αντίθετο.
Στην απάντησή του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει ότι όχι μόνο δεν χαλαρώνει το πλαίσιο, αλλά αντίθετα το ενισχύει, επεκτείνοντας ρητά τις απαγορεύσεις και στους συγγενείς των πολιτικών – κάτι που πρώτη φορά ορίζεται τόσο σαφώς στον νόμο.
Τι πραγματικά προβλέπει η ρύθμιση
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποκαθιστά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη που επιτρέπει σε συγγενικά πρόσωπα πολιτικών να μετέχουν σε offshores. Αντιθέτως:
- Πρώτον, απαγορεύεται ρητά σε όλους τους πολιτικούς αξιωματούχους (πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, αρχηγούς κομμάτων, γενικούς γραμματείς, περιφερειάρχες, δημάρχους) να κατέχουν ή να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εταιρία, οπουδήποτε στον κόσμο, όχι μόνο offshore.
- Δεύτερον, για σειρά άλλων αξιωματούχων, όπως δικαστές, εισαγγελείς, τραπεζικά στελέχη κρατικών τραπεζών, μέλη οικονομικών επιτροπών ΟΤΑ, γενικούς διευθυντές υπουργείων, ισχύει επίσης ρητή απαγόρευση συμμετοχής τόσο των ίδιων όσο και των συγγενών τους σε offshore εταιρείες, σε φορολογικούς παραδείσους και σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα.
- Τρίτον, οι απαγορεύσεις αυτές επεκτείνονται και στους συγγενείς των πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στην πρώτη κατηγορία, κλείνοντας έτσι κάθε «παραθυράκι» ή αθέμιτη έμμεση εμπλοκή.
Κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμαρτυρήθηκε στην Ολομέλεια
Όπως σημειώνει με νόημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η τροπολογία συζητήθηκε κανονικά στη Βουλή, αλλά ουδείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σ’ αυτήν, ούτε κατήγγειλε το παραμικρό κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Μόνο όταν το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε, επέλεξαν να «ανακαλύψουν» δήθεν σκάνδαλο, αποκλειστικά για να προκαλέσουν αντιπολιτευτικό θόρυβο.
Στην πράξη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπέρασε συνειδητά τη δημόσια διαβούλευση, δεν έκανε καμία θεσμική παρέμβαση και κατέφυγε στο γνωστό μοντέλο: fake αφήγημα – επικοινωνιακό πυροτέχνημα – πολιτική υπεκφυγή.
Γιατί ενόχλησε η αυστηροποίηση;
Η επέκταση των απαγορεύσεων και στους συγγενείς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων αποτελεί θεσμικό βήμα διαφάνειας, το οποίο προφανώς δεν εναρμονίζεται με τις προθέσεις όσων επιδιώκουν να εργαλειοποιούν τα πάντα. Το νέο πλαίσιο κλείνει ουσιαστικά κάθε πιθανή έμμεση εμπλοκή μέσω συγγενικών σχέσεων, κάτι που είχε προκαλέσει στο παρελθόν πολιτικές και δημοσιογραφικές αναφορές.
Η κυβέρνηση επέλεξε να μην αφήσει σκιές και παραθυράκια. Και αυτή της η στάση – σε απόλυτη αντίθεση με τα ψευδή σενάρια του ΣΥΡΙΖΑ – ενισχύει τη νομιμότητα, τον έλεγχο και τη θεσμική εμπιστοσύνη.
Αντιπολίτευση χωρίς ανάγνωση
Το περιστατικό αναδεικνύει μια σταθερή παθογένεια της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ: η πολιτική καταγγελία προηγείται της ανάγνωσης του κειμένου. Το σημαντικό δεν είναι τι ψηφίστηκε, αλλά πώς θα εμφανιστεί ως «σκάνδαλο» στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα κι αν δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.
Όμως η πολιτική ευθύνη δεν είναι θέατρο – και η κοινωνία δεν τρέφεται με φαντασιώσεις. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγει τον διάλογο στη Βουλή και επενδύει σε ψευδείς εντυπώσεις, τότε χάνει σταθερά το έδαφος και την αξιοπιστία της.