, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Φωτιά και τσεκούρι από τον «Guardian»

Ένα από τα πιο γνωστά και έγκυρα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, ο βρετανικός «Guardian», με αφορμή τη διεθνή προβολή της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» ανέσυρε από το αρχείο του και αναδημοσίευσε άρθρο που είχε γραφεί το 1922, στο οποίο περιγράφονται τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της καταστροφής της ελληνικής πόλης. Την ώρα που το παγκόσμιο Μέσο αναφέρθηκε στις τουρκικές θηριωδίες, ένας Τούρκος απόστρατος εξέφρασε και πάλι ένα ακραίο παραλήρημα λέγοντας πως «στο Αιγαίο δεν κατοικούσαν ποτέ Έλληνες».

Το βρετανικό άρθρο

«Έκαιγαν και έσφαζαν». Με αυτά τα δύο ρήματα μπορεί κάλλιστα να περιγραφεί η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στο εκτενές ρεπορτάζ του «Guardian». Το συγκεκριμένο άρθρο έχει προκαλέσει ήδη την οργή της Άγκυρας, το οποίο κάνει λόγο για «ελληνική προπαγάνδα» και «σχέδιο του “εισβολέα” να παρουσιάσει τα ιστορικά γεγονότα ως γενοκτονία». Ο τίτλος του κειμένου του ανταποκριτή της εφημερίδας στις 16 Σεπτεμβρίου 1922 ήταν «Η Σμύρνη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς».

Ο δημοσιογράφος σε ένα σημείο του εκτενούς του άρθρου ανέφερε χαρακτηριστικά για την καταστροφή: «Η φωτιά ξεκίνησε με πετρέλαιο χθες το μεσημέρι από τουρκικά τακτικά στρατεύματα με σκοπό να κρύψουν τα πτώματα των σφαγιασθέντων (Έλληνες και Αρμένιοι) το προηγούμενο βράδυ – υπολογίζονται σε πάνω από χίλιους». Σε ένα άλλο σημείο τόνισε: «Έχουμε τρομακτικές αναφορές για τουρκικές θηριωδίες στη Σμύρνη… Οι Τούρκοι πυρπόλησαν τις αρμενικές και τις ελληνικές συνοικίες και το American Girls’ Collegiate Institute, καθώς και το Ευαγγελικό Κολέγιο και το Γαλλικό Κολέγιο St Joseph. Η δεσποινίς Minnie Mills, η διευθύντρια του Κολεγίου Θηλέων, είδε έναν Τούρκο αξιωματικό να κουβαλάει ένα δοχείο πετρελαίου κοντά στο κτίριο, το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε. Τα κορίτσια του κολεγίου -μαζί με 1.300 πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο εντός του- έπεσαν στα χέρια των Τούρκων προσπαθώντας να διαφύγουν. Ο Αρμένιος αρχιεπίσκοπος και ο Έλληνας Χρυσόστομος δολοφονήθηκαν».

Η περιγραφή του ήταν συγκλονιστική: «Χθες το βράδυ οι φλόγες από τα φλεγόμενα σπίτια φώτισαν όλη την πόλη. Στην αποβάθρα του λιμανιού, στο μισοσκόταδο, χιλιάδες πρόσφυγες ήταν στριμωγμένοι κλαίγοντας ή προσεύχονταν γονατιστοί. Η μόνη συμμαχική βοήθεια που δόθηκε ήταν να φωτίζουν με τους προβολείς των θωρηκτών τις μάζες των προσφύγων για να τους σώσουν από τις θηριωδίες των Τούρκων στο σκοτάδι».

Η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της αναδημοσιεύει και άλλα τηλεγραφήματα και μαρτυρίες από την καταστροφή της Σμύρνης αλλά και το τι έγινε τις επόμενες μέρες.

Προκλητικός

Σε ένα ακραίο παραλήρημα επιδόθηκε για ακόμη μια φορά ένας Τούρκος απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος διατύπωσε ανιστόρητες απόψεις σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου αλλά και τη Λιβύη. Ο λόγος για τον Οζγκιούρ Τορ, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας Haber Global.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το Μεταναστευτικό, για το οποίο είπε πως «μαζί με το πρόβλημα της τρομοκρατίας πρέπει να καταστεί πρόβλημα όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της Ευρώπης». Εν συνεχεία αναρωτήθηκε: «Πώς το διασφαλίζουμε αυτό;», με τον ίδιο να απαντά: «Με τα λόγια δεν γίνεται. Εκτός από τους Σύρους στέλνεις τους άλλους μετανάστες στα νησιά και τότε όλοι θα πούνε πως “α, η ασφάλεια της Ευρώπης αρχίζει από την Τουρκία”, θα το καταλάβουν δηλαδή». Μάλιστα, αναφερόμενος στο κεντρικό θέμα, που είναι το Αιγαίο και η Λιβύη, επισήμανε πως «η Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα κυριάρχησε στο Αιγαίο όσο ποτέ στην ιστορία της. Δείτε το, λέω και πάλι, η Ελλάδα τα πήρε αυτά μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους».

Επιπλέον, ο Οζγκιούρ Τορ συμπλήρωσε ότι «στην ιστορία της Ελλάδας, ακόμη και στην πλέον παλιά της ιστορία, στους μυθολογικούς χρόνους, ακόμη και τότε αν κοιτάξετε στα νησιά του Αιγαίου δεν ζούσαν Έλληνες». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί «επιστημονικές αποδείξεις», τις οποίες ωστόσο θα καταθέσει «αργότερα, όταν θα υπάρχει περισσότερος χρόνος θα εξηγήσω ποιοι ζούσαν σε εκείνα τα νησιά και θα αποδείξω με επιστημονικές αποδείξεις πως ήταν συγγενείς μας». Στην ανάλυσή του κατέληξε λέγοντας ότι «ακόμη και ο Ηρόδοτος αυτό λέει, υποστηρίζει δηλαδή πως οι Λίβυοι είναι τουρκικός λαός και πως είναι τουρανικός λαός».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL