13:43, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Φουλάρει μηχανές ο Κ. Μητσοτάκης – Μεταρρυθμίσεις, περιοδείες και υποψηφιότητες

Στην εφαρμογή και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων προχωρά ο πρωθυπουργός παρά την εκλογολογία που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στην πολιτική επικαιρότητα.

Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως άλλωστε έχει δηλώσει, έχει στόχο την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου προκειμένου στις εκλογές οι πολίτες να μπορέσουν να συγκρίνουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί, το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια αλλά και οι άξονες της κοινωνικής πολιτικής, για τους οποίους θα μιλήσει ο πρωθυπουργός αύριο στη Βουλή, είναι μόνο μερικές από τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην περιφέρεια αλλά και σε χώρους εργασίας, όπως χθες που επισκέφθηκε σουπερμάρκετ και μια τράπεζα προκειμένου να διαπιστώσει τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας. «Είναι μια σημαντική κατάκτηση για τους εργαζομένους να μπορούμε να γνωρίζουμε ως κράτος πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε με υπαλλήλους του σουπερμάρκετ στο κέντρο της Αθήνας, σημειώνοντας πως πλέον υπάρχει αυτόματη διασύνδεση με την Εργάνη. Στην πρώτη φάση εφαρμογής η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζομένους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος δωδεκαμήνου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται την Τετάρτη να αναδείξει στη Βουλή όσα έχουν γίνει αυτά τα τρία χρόνια στην κοινωνική πολιτική, θέλοντας με αυτό τον τρόπο καταγράψει την αποτελεσματικότητα της δικής του κυβέρνησης σε σχέση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. «Με σχέδιο, επαγγελματισμό και ισχυρή πολιτική βούληση η κοινωνία ήδη δρέπει τους έμπρακτους καρπούς της προσπάθειας αυτής. Στην πράξη και όχι στη θεωρία. Γιατί αυτή είναι η βασική μας διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που διέπρεψε στη θεωρία και τα παχιά λόγια και απέτυχε οικτρά στην πράξη, επισωρεύοντας πάμπολλα δεινά στην καθημερινότητα και το εισόδημα των ανθρώπων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ουσιαστικά ο κυβερνητικός έδωσε ένα στίγμα του κλίματος που θα επικρατήσει στο Κοινοβούλιο στην προ ημερησίας συζήτηση που θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών.

Αλλαγές στα ΑΕΙ

Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με την αστυνόμευση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αναμένεται να προκαλέσει τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Το υπουργείο Παιδείας κατάθεσε το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ήδη οι πρώτες αψιμαχίες ξεκίνησαν, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει πως στόχος είναι η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «μυρίζει έντονα ναφθαλίνη». Ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «υπερασπίζεται τη βαριοπούλα και την ανομία», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη γνώση, την έρευνα, την ακαδημαϊκότητα και την προκοπή των ΑΕΙ και της νεολαίας».

Υποψηφιότητες και περιοδείες

Μια ακόμη υποψηφιότητα που προέρχεται από τον χώρο του παραδοσιακού Κέντρου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η Άννα Ροκοφύλλου θα πάρει το βάπτισμα του πυρός για τις εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας. Είναι κόρη του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου, ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ από το 1998 εκλέγεται συνεχώς δημοτική σύμβουλος. Είναι το πρώτο νέο πρόσωπο που ανακοινώνεται για την Α’ Αθήνας, σε μια εκλογική περιφέρεια για την οποία έχουν ακουστεί ήδη αρκετά ονόματα.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί βουλευτές και κομματικά στελέχη συνεχίζουν τις περιοδείες τους σε όλη τη χώρα. Ήδη από την Πειραιώς ανακοινώθηκε ότι από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στους Αγίους Αναργύρους, το Καματερό, την Αιτωλοακαρνανία, τη Νάξο, τη Φλώρινα, την Πιερία, τη Ροδόπη και την Καρδίτσα. Στις περιοδείες θα μετέχουν ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης και οι υπουργοί Γιάννης Πλακιωτάκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Γεωργαντάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Θόδωρος Σκυλακάκης και Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Γιώργος Καραγιάννης, Γιώργος Κώτσηρας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Νίκος Γιατρομανωλάκης και Χρίστος Δήμας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL