Φόβοι για νέο «κύμα» προσφύγων στην Ελλάδα!

prosfiges
Ενώ η κυβέρνηση άρχισε χθες, Τρίτη, με καθυστέρηση δύο μηνών και με αποκλεισμό των μη ελεγχόμενων Μέσων Ενημέρωσης, την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, η απειλή της Άγκυρας ότι θα ακυρώσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δημιουργεί φόβους στην ελληνική κυβέρνηση για νέο «κύμα» προσφύγων μετά τις 30 Ιουνίου.
Η υλοποίηση από την πλευρά της Άγκυρας της συμφωνίας μετά τις 20 Μαρτίου οδήγησε στην διακοπή της προσφυγικής ροής προς τα νησιά του Αιγαίου. Χθες όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, «καμιά απόφαση, κανένας νόμος στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής δεν πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας».
«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες (…). Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε» πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στην εκπλήρωση των 72 κριτηρίων για τη χορήγηση της βίζας, μεταξύ των οποίων η τροποποίηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που δίνει την δυνατότητα στο καθεστώς Ερντογάν να ασκεί διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους και δικαστικούς και δημοσιογράφους. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ανεχθεί τις πολιτικές διώξεις, από την άλλη όμως το καθεστώς εσωτερικού ελέγχου είναι βασικό στοιχείο για το καθεστώς Ερντογάν. Ακόμη και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που είχε πρωτοστατήσει στη συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, επανέλαβε την Δευτέρα ότι είναι ανάγκη να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια πριν εξαιρεθούν οι Τούρκοι από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα. Ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκε απαισιόδοξη ότι «δεν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις» ως την έλευση της προθεσμίας. Ενδεικτικές του αδιεξόδου είναι οι δηλώσεις Μέρκελ και Ερντογάν μετά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη: «Έχω πει καθαρά ότι ο δρόμος προς την εξαίρεση από τη βίζα περνάει από τα 72 σημεία που έχει θέσει η ΕΕ, χρειαζόμαστε να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σημεία, για να επιτρέψουμε την εξαίρεση από τη βίζα» ανέφερε η κυρία Μέρκελ.
«Τους το είπα καθαρά χθες, δεν θα μας ζητούν ένα νέο κριτήριο κάθε δυο μέρες» ήταν η απάντηση που έδωσε μία ημέρα αργότερα ο κ. Ερντογάν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της διελκυστίνδας Τουρκίας-ΕΕ. Αν ο Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή του τότε από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Η ΕΕ νιώθει σχετικά ασφαλής μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Το κλείσιμο λειτουργεί και προς τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει να περάσουν στα ελληνικά νησιά αφού είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τον δρόμο τους. Έτσι εκφράζεται η εκτίμηση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο των χιλιάδων αφίξεων καθημερινά. Εάν όμως ο Ερντογάν χαλαρώσει τον έλεγχο στους δουλεμπόρους τότε οι πρόσφυγες θα περνούν έστω και σε μειωμένο αριθμό. Μόνο που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διαχειριστεί ούτε έναν μειωμένο αριθμό προσφύγων όπως δείχνει και η καθυστέρηση στην εκκένωση της Ειδομένης και η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί ακόμη στον Πειραιά και στο Ελληνικό.