, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Γ. Δημητριάδης στην Επιτροπή Θεσμών: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το Predator

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ολοκληρώθηκε, με τον Γρηγόρη Δημητριάδη να τονίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα Predator.

Ο κ. Δημητριάδης, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του επέβαλαν τα μέλη της επιτροπής ενώ επικαλέστηκε το απόρρητο μόνο σε θέματα που σχετίζονται με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Ο ίδιος, δήλωσε, ότι καμία κρατική υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί κακόβουλα λογισμικά, ενώ σημείωσε πως δε γνωρίζει τους Φέλιξ Μπίτζιο και Ταλ Ντίλιαν, αλλά και ότι παραιτήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου με δική του πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δημητριάδης φέρεται να είπε πως δεν γνωρίζει τα πρόσωπα που έχουν στελεχώσει το ΚΕΤΥΑΚ αλλά μπορεί να διαβεβαιώσει πως η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν χρησιμοποίησε κακόβουλες μεθόδους παρακολούθησης. Η απάντηση του πρώην κυβερνητικού στελέχους προκάλεσε την αντίδραση του Παύλου Πολάκη ο οποίος σχολίασε «Όταν εγώ είχα την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και ενέκρινα τον κανονισμό παροχών του ήξερα από που κλ@νει το μπαρμπούνι στον ΕΟΠΥΥ».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, κύκλοι από τη ΝΔ ανέφεραν: «Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ο κ. Δημητριάδης «Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση. Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής».

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την ΝΔ για «ομερτά» και παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης. Ο κ. Νίκος Βούτσης, ανέφερε: «Ετέθησαν όλες οι ερωτήσεις για πρόσωπα, υπηρεσίες, ΕΥΠ και εταιρείες. Σε όλα απάντησε ο κ. Δημητριάδης λέγοντας ότι δεν γνωρίζει, δεν έχει γνώση, δεν γνωρίζει πρόσωπά, εταιρείες, δεν γνωρίζει να συνέβη οτιδήποτε μεμπτό. Ήταν κατηγορηματικός πως γνωρίζει ότι από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες δεν υπάρχει ούτε κτήση ούτε χρήση κακόβουλων λογισμικών. Του εντοπίσθηκε η αντίφαση ότι ενώ λέει πως δεν γνωρίζει το προσωπικό πώς είναι τόσο κατηγορηματικός για την ύπαρξη ή μη κακόβουλων λογισμικών;». Ο κ. Χαρης Καστανίδης του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την πλειοψηφία για απόπειρα απόκρυψης της αλήθειας.