, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Γ. Φλωρίδης για Δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Αν δεν λυθεί σύντομα το ζήτημα μεταστέγασης μπαίνουμε σε χρονική επικινδύνευση του συνολικού έργου

Την πρώτη του επίσκεψη με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τις διοικήσεις των Δικαστηρίων και εκπροσώπους των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων της πόλης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η επικείμενη ανακαίνιση, εκτεταμένης έκτασης, του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, έργο προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένο να εκτελεστεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και με αξιοποίηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φλωρίδης, ενόψει της εκτέλεσης των έργων ανακαίνισης υπάρχουν επαφές με το Υπουργείο Εργασίας και τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για την αξιοποίηση του γειτονικού κτηρίου του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ Πύλης Αξιού) προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί προσωρινά ορισμένες υπηρεσίες των Δικαστηρίων όσο θα «τρέχουν» οι εργασίες. Η λύση του κτηρίου του ΕΦΚΑ εξετάζεται ως η «πιο πρόσφορη», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα έχει μία ακόμη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη «για να οριστικοποιήσει από τη δική του πλευρά τις όποιες αποφάσεις».

Με δεδομένη την αδυναμία μέχρι στιγμής εξεύρεσης χώρων μεταστέγασης, ο κ. Φλωρίδης παραδέχθηκε ότι το έργο έχει καθυστερήσει, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια απορρόφησης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν ορίζοντα το 2026. «Εάν δεν λυθεί πολύ σύντομα το ζήτημα αυτό μπαίνουμε σε χρονική επικινδύνευση του συνολικού έργου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης σε αυτές τις συμπράξεις μετέχει με ένα μικρό μέρος. Η προσπάθεια είναι να μην απεντάσσονται τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην χάνουμε τη δική τους συμμετοχή. Γι’ αυτό θα γίνουν προσπάθειες να μην υπάρξουν καθυστερήσεις πια».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ