, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Γ. Γεωργαντάς: Οι πολίτες θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις κραυγές, την τοξικότητα και τις ανέξοδες υποσχέσεις

Η θητεία του στα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης επισφραγίζει την προσωπική πορεία του Γιώργου Γεωργαντά κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019. Ο βουλευτής Κιλκίς βάζει τον πήχη ψηλά και για την επόμενη ημέρα, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη και τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου.

Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για μια κρίσιμη, διπλή εκλογική αναμέτρηση. Τι πιστεύετε ότι τελικά θα κρίνει την ψήφο των πολιτών;

Οι πολίτες πλέον έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν. Να κρίνουν την αποτελεσματικότητα μιας κυβέρνησης η οποία εν μέσω μεγάλων κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή κρίση) κατάφερε να τις μετατρέψει σε ευκαιρία και να δημιουργήσει εργαλεία που θα μείνουν ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές (πχ, Gov.gr). Μιας κυβέρνησης που παρέλαβε την οικονομία τραυματισμένη και σήμερα την έχει επαναφέρει σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις, μειώνοντας τη φορολογική βάση και καθιστώντας τη χώρα πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Και από την άλλη είχαμε μια κυβέρνηση, αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία μας έβαλε σε ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, που πίστευε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Οι πολίτες θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις κραυγές, την τοξικότητα και τις ανέξοδες υποσχέσεις και να αντιληφθούν ότι μόνο η ΝΔ είναι η παράταξη που μπορεί με συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα να οδηγήσει τη χώρα σε ήρεμα νερά. Άρα, θα πρέπει από τις εκλογές της απλής αναλογικής να ψηφίσουν για την επόμενη κυβέρνηση που θα τους παρέχει οικονομική ασφάλεια, κοινωνική ειρήνη και μια ισχυρή Ελλάδα σε κάθε τομέα.

Εσείς έρχεστε σε επαφή με κόσμο, όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια. Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε και ποιο το μείζον θέμα που σας θέτουν οι πολίτες;

Τους πολίτες, σε όλη την περιφέρεια και ειδικά στην περιοχή μου, το Κιλκίς, τους απασχολούν θέματα της καθημερινότητας όπως η ακρίβεια, την οποία πολεμούμε με ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεσή μας. Τους απασχολούν και θέματα ασφάλειας και το αίσθημα της ασφάλειας έχει ενισχυθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ειδικά για τους ακρίτες μας ξέρετε ότι το αίσθημα ασφάλειας παίζει σημαντικό ρόλο. Οι πολίτες βλέπουν και μέσω των περιοδειών του πρωθυπουργού ότι υπάρχει όραμα για τη χώρα, για μια Ελλάδα που το 2030 θα είναι μια χώρα με σωστές υποδομές, με ισχυρή οικονομία, μια χώρα που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πράσινη μετάβαση, ενισχύει τον πρωτογενή τομέα, τον βοηθά να μετεξελιχθεί δίνοντας νέα εργαλεία στους νέους αλλά και παλαιούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά προκλήσεων. Ποιες πρωτοβουλίες ή έκτακτα μέτρα έχετε λάβει έως σήμερα και τι σχεδιάζετε, καθώς ουδείς γνωρίζει για πόσο ακόμα η ενεργειακή κρίση θα αφήνει το αποτύπωμά της;

Έχουν ληφθεί πολλά μέτρα οικονομικού και θεσμικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά σας θυμίζω ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια οι αγρότες έλαβαν επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ύψους 75 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι καθιερώνουμε και για το 2023, όπως ίσχυσε και για το 2022, μηδενικό συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Στηρίξαμε την αγορά λιπασμάτων με 60 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 30% της αύξησης στην τιμή τους. Δώσαμε αρχικώς περί τα 50 εκατ. στήριξη στους κτηνοτρόφους, ακόμα 89 εκατ. ευρώ για αγορά ζωοτροφών. Απαλλάξαμε και για το 2022 τους αγρότες μας από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Πάντοτε, όσο μας το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος, στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας για να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία. Και αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να τονίσουμε είναι ότι επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη καταβλήθηκε από τον ΕΛΓΑ το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε μια κυβερνητική περίοδο τριών ετών και αγγίζει τα 863 εκατομμύρια ευρώ. Για την κυβέρνησή μας, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι στοιχείο αναγκαίο για την επιβίωση της ελληνικής περιφέρειας.

Ειδικά για την περιοχή σας, το Κιλκίς, ποιο είναι το μείζον που απασχολεί την τοπική κοινωνία;

Στο Κιλκίς, όπως και σε όλες τις επαρχιακές πόλεις, είναι σημαντικό να δημιουργούνται υποδομές για να μπορούν να ασχοληθούν οι άνθρωποι με τον πρωτογενή τομέα με προστιθέμενη αξία. Είναι ένα πολύ σημαντικό αίτημα η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και σε αυτό το πλαίσιο μέσα στα μεγάλα αρδευτικά έργα που υλοποιούνται έχει συμπεριληφθεί και το Κιλκίς με δυο μεγάλα αρδευτικά έργα.

Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί καλύτερες υποδομές στην εκπαίδευση στον νομό μας με δυο νέα πειραματικά σχολεία, ενώ είναι σε εξέλιξη πολλά έργα που έχουν σχέση με το οδικό δίκτυο αλλά και την ύδρευση των οικισμών. Αυτό που παρατηρώ με ικανοποίηση είναι ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης που είχαμε ζήσει με την Ειδομένη έχει πλέον περιοριστεί συντριπτικά.

Αν κρατούσατε τρεις σημαντικές στιγμές από τη δική σας παρουσία στην κυβέρνηση, από το 2019 έως σήμερα, ποιες θα ήταν αυτές;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε σειρά κρίσεων. Είχα την τιμή να είμαι μέλος μιας ομάδας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που βούτηξε στα βαθιά και σε αγαστή συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία φτιάξαμε εργαλεία τα οποία οδήγησαν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Από τον αριθμό 112 έως το Gov.gr μέσω του οποίου καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, θυμηθείτε τους εμβολιασμούς, θυμηθείτε πόσο επεκτάθηκε το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών σε πάρα πολλά επίπεδα. Αισθάνθηκα βαθιά συγκίνηση όταν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου βρέθηκα στα «γενέθλια» του Gov.gr (έκλεισε πλέον τρία χρόνια), στην εκδήλωση που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής.

Η μετάβασή μου επίσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μού έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ με έναν τομέα οικείο σε εμένα με πολλές ανάγκες, τον οποίο θέλουμε να οδηγήσουμε στη νέα εποχή.

Μάλιστα, λέγοντας ότι είναι οικείο σε εμένα το συγκεκριμένο υπουργείο, εννοώ ότι έχω τη δυνατότητα να έρχομαι σε επαφή, καθώς ταξιδεύω σε όλη την περιφέρεια με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι να μην ξεχνάμε ότι κράτησαν τη χώρα όρθια όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Άνθρωποι του μόχθου που έβαλαν πλάτη για να μπει ξανά η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.

Για να επιστρέψουμε στις επερχόμενες εκλογές, ποιο θεωρείτε εσείς ότι είναι το διακύβευμα για την επόμενη ημέρα;

Θεωρώ ότι είναι πολλά που διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές. Κατ’ αρχάς, αν θα συνεχίσει η χώρα να κινείται προς τα μπρος, να βελτιώνει τη θέση της στην ΕΕ, να μην επιστρέψει στον λαϊκισμό τον οποίο πλήρωσε ακριβά, να μη ζήσει και πάλι πολιτικά πειράματα σαν αυτά του πρόσφατου παρελθόντος, να μη ζει «ακτιβισμούς» σαν αυτόν που ζούμε με την περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Να μη βρεθεί η χώρα ακυβέρνητη από τη βόμβα της απλής αναλογικής και αυτή τη βόμβα μόνο οι πολίτες μπορούν να την απενεργοποιήσουν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.