17:33, Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

Γ. Πατούλης: Κομβικός ο ρόλος των περιφερειών στην ευημερία των πολιτών

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην περαιτέρω ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με βάση την αρχή της επικουρικότητας, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος, ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, άνοιξε τις εργασίες της 13ης Συνόδου της Επιτροπής Ιθαγένειας, Διακυβέρνησης, Θεσμικών και Εξωτερικών Υποθέσεων (CIVEX).

Τόσο η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, όσο και το αυριανό συνέδριο για τη διαχείριση της μετανάστευσης και της ένταξης στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σε συνεργασία με το Δήμο Αλίμου ο οποίος, μετά από σχετική πρόσκληση, έχει αναλάβει και τη φιλοξενία.

Ο περιφερειάρχης και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής CIVEX στην Αττική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, κεφαλαιοποιώντας την πείρα που απέκτησαν από την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης θα βρουν «αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις» στα φλέγοντα θέματα της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας, «ιδίως σε αυτά που έχουν να κάνουν με θέματα ιθαγένειας, κοινωνικής συνοχής και ορθής διαχείρισης του αυξανόμενου μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος, υπό την πίεση και της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια».

Χαρακτήρισε «κομβικό» τον ρόλο των Περιφερειών στη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος καθώς «η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη στην ανάκαμψη των οικονομιών και την πολυπόθητη κοινωνική συνοχή, υπό την προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων». Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με βάση την αρχή της επικουρικότητας, ώστε να παγιωθεί θεσμικά ένας κεντρικός ρόλος για τους τοπικά εκλεγμένους αξιωματούχους εντός της ΕΕ. Όπως αποδεικνύεται στην πράξη η αποκέντρωση των διοικητικών αρμοδιοτήτων είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός πραγματικά επιτελικού κράτους, αποτελεσματικού ως προς την υλοποίηση των στόχων του και φιλικού προς τον πολίτη. Είναι ανάγκη να μεταβούμε σε ένα πραγματικά επιτελικό κράτος, με δυνατές αυτοδιοικητικές αρχές, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης δηλώνοντας ότι οι «Περιφέρειες είναι έτοιμες να αναλάβουν μια σειρά αρμοδιοτήτων οι οποίες εκ της φύσεως τους μπορούν να ασκηθούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το επίπεδο».

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ