00:58, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Γ. Πλακιωτάκης: Οι κυβερνητικές πολιτικές για την κρουαζιέρα αποδίδουν στη Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ + Video)

Σημαντικά αποτελέσματα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει για τη Θεσσαλονίκη η στρατηγική της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της κρουαζιέρας. Αυτό υπογράμμισε σήμερα, Τρίτη, το πρωί από τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιώτακης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε με στελέχη της διοίκησης του ΟΛΘ , ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε τις γερανογέφυρες του λιμανιού.

Όπως τόνισε, οι νέες γερανογέφυρες αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΘ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ενισχύουν τις δυνατότητες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. «Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αναβαθμίζει τον ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο σε επίπεδο εμπορικής κίνησης, αλλά και σε επίπεδο γεωγραφικής και γεωπολιτικής αξίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την διοίκηση του ΟΛΘ με σκοπό την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος χωρίς προβλήματα», σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Λιμάνι Home Port

Όσον αφορά στην κρουαζιέρα, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης ήδη αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι πλέον λιμάνι home port, με πολλά και σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία και επιτέλους αναβαθμίζεται και ο κομβικός ρόλος που οφείλει να έχει η μητρόπολη της Βορείου Ελλάδος με νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις», επισήμανε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ση ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες συνεχίζεται και φέτος κατά τη θερινή περίοδο, όπως επίσης επεκτείνεται η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, εντός του Ιουλίου εγκαινιάζεται μια νέα γραμμή, η οποία θα συνδέσει την Θεσσαλονίκη μέσω της Μυτιλήνης με τη Σμύρνη. «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εγκαινιάσει 18 νέες γραμμές, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση της Ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Αυξήσαμε το κονδύλι των άγονων γραμμών από τα 90 εκατ. το 2019 στα 130 το 2020, και κατά την διάρκεια του 21-23 στα 138 εκατ. Αυτό έχει ενδυναμώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ενώ είμαστε σε μια διαδικασία διαβούλευσης με την ΕΕ, έτσι ώστε να δρομολογήσουμε “πράσινα” πλοία στην ακτοπλοΐα, σύμφωνα βέβαια και με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες», διευκρίνισε.

Η ακρίβεια

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στην ακτοπλοΐα και τόνισε ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι σύνθετο και ότι δεν αφορά μόνο την ακτοπλοΐα. «Η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες με στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα έχει ενισχύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πόσα πάνω από 6 δις. ευρώ. Προφανώς και δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα όπως και κανένας στον κόσμο, κάθε όμως ευρώ που μπορεί να ενισχύσει την ελληνική κοινωνία προφανώς και θα το διαθέσουμε», τόνισε.