, Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024

Γ. Πλακιωτάκης: Ζητάμε τη συνεργασία επιβατών και πληρωμάτων – Να γυρίσουμε όλοι υγιείς από τις διακοπές

(EUROKINISSI)

«Πρέπει να τηρούμε με αυστηρό τρόπο τα υγειονομικά πρωτόκολλα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στο θέμα των ελέγχων στους επιβάτες της ακτοπλοΐας, λόγω της περιόδου των διακοπών, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», τονίζοντας ότι έως το τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από την πρώτη μέρα οι λιμενικοί πλέον δεν βρίσκονται μόνο πάνω στους καταπέλτες για τη διακρίβωση των πιστοποιητικών των επιβατών, αλλά και μέσα στα πλοία.
Δεν επιτρέψαμε την επιβίβαση σε 400 άτομα για την πρώτη βδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν 18.000 έλεγχοι και η γενική εικόνα ήταν πως οι πολίτες ήταν ενημερωμένοι.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και αν χρειαστεί εντατικοποίηση ελέγχων θα το πράξουμε άμεσα.
Ζητάμε τη συνεργασία των επιβατών και των πληρωμάτων, οι επιβάτες πρέπει να βρίσκονται στο λιμάνι μία ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου.
Για τα νησιά αυτό που προβλέπεται είναι η ισχυρή σύσταση για σελφ τεστ. Δεν σημαίνει ότι πάμε διακοπές και σταματάμε να τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει να γυρίσουμε όλοι υγιείς από τις διακοπές.
Ειδικά με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα πρέπει να τηρούμε με αυστηρό τρόπο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να εντείνουμε τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος.
Το ποσοστό εμβολιασμού στο Λιμενικό Σώμα υπερβαίνει το 70% και συνεχίζεται ο εμβολιασμός.
Επίσης ελέγχονται τα πληρώματα και όσοι νοικιάζουν σκάφη αναψυχής. Έχουμε δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας για τα σκάφη αναψυχής και την κρουαζιέρας, επικαιροποιήσαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και συντάξαμε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια στα λιμάνια, έτσι ώστε, όταν έχουμε κάποιο περιστατικό να αντιμετωπιστεί άμεσα».