04:00, Πέμπτη
06 Οκτωβρίου 2022

Γ. Ψαριανός: «Τον έχουν για καβάτζα τον Κουβέλη στο ΣΥΡΙΖΑ»

psarianos-grigoris-eurokinissi-660_3_0_0
«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι είχαν γίνει συζητήσεις και συναντήσεις με τον κ. Τσίπρα, ότι οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι τα είχαν βρει, είχαν συμφωνήσει. Προφανώς κάποιος “άδειασε” τον κ. Κουβέλη και δεν έγινε ούτε υπουργός Δικαιοσύνης, ούτε προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α…. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κουβέλης είχε αποφασίσει να επιστρέψει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να στηρίξει την όποια αριστερή κυβέρνηση… Τον έχουν για καβάτζα. Κάποια στιγμή μπορεί να τον χρησιμοποιήσουν, ίσως σε έναν επόμενο ανασχηματισμό. Είναι standby…» δήλωσε ο βουλευτής με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη για την σχέση του Φ. Κουβέλη με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
Αναλυτικά είπε:
Για Φ. Κουβέλη, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΔΗΜΑΡ:
«Ήταν καθοριστική και μοιραία η στάση του Φώτη Κουβέλη και των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, των 10 που είχαν απομείνει. Εγώ είχα ήδη αποπεμφθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα με αφορμή μια διαφοροποίηση μου στην ψηφοφορία για τη μικρή ΔΕΗ. Η κα Μάρκου είχε ανεξαρτητοποιηθεί, όπως και ο κ. Λυκούδης… Ήταν ακριβώς οι 11 βουλευτές που έλειπαν για να εκλεγεί τότε ο Σταύρος Δήμας και έτσι θα είχαμε γλιτώσει μια πολύ μεγάλη περιπέτεια. Θα είχε ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, θα είχε “ολοκληρώσει” με ομαλό τρόπο η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και θα μπαίναμε σε μια νέα φάση, θα πηγαίναμε μετά σε εκλογές, θα έβγαινε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά εν πάση περιπτώσει, θα είχε κλείσει ο κύκλος με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με μια πιο ομαλή διαδικασία και μετάβαση. Αυτό δεν έγινε και ο μοιραίος άνθρωπος ήταν ο Φ. Κουβέλης, οι βουλευτές και τα κεντρικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που τον στήριξαν και σε αυτό το λάθος. Αυτό ήταν το τρίτο λάθος του. Ήταν μια στάση σε μια πορεία λαθών και πολιτικών σφαλμάτων και επιλογών της ΔΗΜΑΡ, η οποία την οδήγησε από το 6,5% στο 1,23% κ.λπ.. Εξαϋλώθηκε στην πραγματικότητα… Ο κ. Κουβέλης, με προσωπική του παρέμβαση στην κεντρική επιτροπή, αρνήθηκε την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, πέρασε τη γραμμή ότι “δεν μπαίνουμε στην κυβέρνηση του Μαΐου του 2012, αλλά μετά μπαίνουμε σε αυτήν του Ιουνίου του 2012”. Είναι σημαντική διαφορά. Η Νέα Δημοκρατία είχε 18,5% στις πρώτες, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε 16,5% και ο κ. Σαμαράς δεν ήταν απαραίτητο να ήταν πρωθυπουργός. Λόγω, όμως, της άρνησης της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, έγιναν επαναληπτικές εκλογές και ανέβηκαν δέκα μονάδες και οι δύο. Δηλαδή, στήσαμε πάλι μια διαδικασία δικομματισμού…».
«Ο Φ. Κουβέλης θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Μαΐου του 2012»
Και πρόσθεσε: «Σε πολλούς και σε εμένα έκανε εντύπωση ο τρόπος που πολιτεύτηκε ο κ. Κουβέλης. Τα δύο μεταρρυθμιστικά υπουργεία που διαχειριζόταν η ΔΗΜΑΡ, οι κκ Ρουπακιώτης και Μανιτάκης συγκεκριμένα, καθυστερούσαν τις μεταρρυθμίσεις. Περισσότερο ο κ. Ρουπακιώτης, διότι λειτουργούσε και ως συνδικαλιστής του χώρου της δικαιοσύνης. Ο κ. Μανιτάκης προσπάθησε να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, όμως ο Φ. Κουβέλης -ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την πολιτική των υπουργών που είχε στην τρικομματική κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ-, αρνήθηκε το «πράσινο φως»  για κάποιες μεταρρυθμίσεις, για μετακινήσεις, για αναδιάρθρωση του δημοσίου, για την κινητικότητα.  Μάλιστα δύο – τρεις φορές του είχε πει «Αντώνη μου δεν είναι η ώρα για τέτοια»… Η δικαιολογία ότι φύγαμε για το μαύρο στην ΕΡΤ είναι ψεύτικη, διότι μεσολάβησε μια εβδομάδα από το μαύρο στην ΕΡΤ… Ήταν το πρόσχημα, η αφορμή που έψαχνε η ΔΗΜΑΡ… Η αποχώρηση από την κυβέρνηση έγινε πολύ ξαφνικά. Μια Πέμπτη στις 5 μ.μ. μας ο κ. Κουβέλης παρουσίασε στην κεντρική επιτροπή τη γραπτή συμφωνία με τους κκ Σαμαρά – Βενιζέλο για την ΕΡΤ και στις 8 μ.μ. πήγε στο Μαξίμου για ρήξη, για αποχώρηση. Μέσα σε τρεις ώρες έγινε αυτό, ενώ μας είχε παρουσιάσει την συμφωνία που είχε κάνει. Δεν ξέρω γιατί το  έκανε… Ο Φ. Κουβέλης θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Μαΐου του 2012 ή θα μπορούσε να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και ένα χρόνο και σε αυτό έγινε συζήτηση και συμφωνία που την ξέραμε. Δεν ξέρω γιατί αποφάσισε κάτι τέτοιο… Δεν το άντεχε. Δεν ξέρω από που μπορεί να επηρεάστηκε, από φίλους, από οικογενειακούς κύκλους… Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει στους ηγέτες…».