08:05, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

Γ. Σούρλας στην “Κ”: “Nα παρέμβει εισαγγελέας για την υπόθεση Καραμπέρη – Γκιουλέκα – Σπηλιόπουλου”

χρήματα-τοκογλυφίαςnewΤου Βαγγέλη Στολάκη

 Την παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά και των επιτροπών δεοντολογίας των κομμάτων ζητά ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας αναφορικά με τις πληροφορίες  που θέλουν δυο πρώην υφυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να έχουν δεχτεί… χορηγίες από τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του μεγαλύτερου κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβιασμών στη Θεσσαλονίκη και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη του ΛΑΟΣ, Μάρκο Καραμπέρη. Ήδη ο «γαλάζιος» Τάσος Σπηλιόπουλος παραδέχτηκε δημόσια πως δέχτηκε επιταγή του Καραμπέρη το 2007, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της παραγραφής!

sourlas«Πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας αλλά και οι επιτροπές δεοντολογίας των κομμάτων. Ως υπουργείο πρόσφατα καταθέσαμε ένα σχέδιο για να υπάρξει διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών και να εκλείψουν τα φαινόμενα εξάρτησης από οικονομικούς παράγοντες. Έχουμε εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς και προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε. Να παρέμβει Εισαγγελέας αλλά και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εφόσον υπάρχουν καταγγελίες» σχολιάζει στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης δηλώνει άγνοια για το ζήτημα και συμπληρώνει πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις της επιτροπής. «Θα το δούμε. Ενδεχομένως να υπάρχει παραγραφή. Παίζει ρόλο επίσης το πόθεν έσχες. Θα περιμένουμε επίσημη ενημέρωση» καταλήγει ο κ. Νεράντζης.

 «Δέχτηκα επιταγή»

Spiliopoulos

Ότι έλαβε επιταγή από τον Μάρκο Καραμπέρη προεκλογικά παραδέχτηκε αμέσως μετά τις αποκαλύψεις ο πρώην υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας, πρώην βουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ3, Τάσος Σπηλιόπουλος. Μιλώντας στο karfitsa.gr ο κ. Σπηλιόπουλος τόνισε πως «μου έστειλε μια επιταγή για να βοηθήσει την προεκλογική μου εκστρατεία και τον ευχαρίστησα. Ξέρετε όλοι οι υποψήφιοι κινούνται με συνδρομές γνωστών και φίλων. Γνωρίζαμε ότι είχε οικονομική άνεση και όχι τη δράση του» σχολιάζει. Ο Τάσος Σπηλιόπουλος μάλιστα  τίθεται στη διάθεση του δικαστηρίου σε περίπτωση που τον καλέσουν ως μάρτυρα στη δίκη του κ. Καραμπέρη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την πλευρά του ο εν ενεργεία βουλευτής, πρώην υφυπουργός και επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας δεν έχει προσχωρήσει σε κάποια δήλωση αναφορικά με το θέμα, παρά τη σχετική όχληση εκ μέρους της εφημερίδας μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» το κύκλωμα τοκογλύφων που δρούσε στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως είχε απλώσει τα πλοκάμια του και στο χώρο της πολιτικής, χρηματοδοτώντας  προεκλογικές εκστρατείες του 2007 συγκεκριμένων υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Οπως προκύπτει από έγγραφα που παρουσιάστηκαν ο κ. Καραμπέρης είχε χρηματοδοτήσει με το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ τον καθένα από τους δυο τότε υποψηφίους βουλευτές.

 Δράση δεκαπενταετίας

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2012, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, εξάρθρωσε τέσσερα τοκογλυφικά και εκβιαστικά κυκλώματα τα οποία δρούσαν στη Θεσσαλονίκη. Για το πρώτο ήδη έχει αποφασίσει η δικαιοσύνη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδίκαση των άλλων δυο. Οι έρευνες στηρίχτηκαν κατά μεγάλο ποσοστό σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και συνομιλίες που καταγράφηκαν. Συνελήφθησαν συνολικά 53 άτομα, 34 από τα οποία προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Μεταξύ αυτών και ο 60χρονος επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, αρχηγός του μεγαλύτερου από τα τέσσερα κυκλώματα. Το κύκλωμα υπολογίζεται ότι δρούσε για περισσότερα από 15χρόνια στην συμπρωτεύουσα και τα θύματα του υπερβαίνουν, όπως εκτιμάται, τα 1.500 με 2.000 άτομα. Όπως προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης, κύκλωμα δάνειζε τα χιλιάδες θύματά της με τόκο που κυμαινόταν από 5 έως και 15% την εβδομάδα. Στο μεταξύ, ο Μάρκος Καραμπέρης σε δηλώσεις του είχε αφήσει υπονοούμενα ότι έχει στοιχεία που εμπλέκουν στις δραστηριότητές του και πρόσωπα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο Μάρκος Καραμπέρης μάλιστα, φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε στενό του συνεργάτη ότι υπάρχουν ακόμα και βίντεο τα οποία καταγράφουν συναντήσεις και οικονομικές συναλλαγές με πολιτικούς, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικαστές, υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλους κρατικούς παράγοντες.

 Συνεχίζεται η δίκη

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα συνεχίζεται στις 9:30 η δίκη για το δεύτερο κύκλωμα τοκογλυφίας και εκβιασμών, ενώ στις 11:00 για το τρίτο. Την περασμένη Πέμπτη μάρτυρας κατήγγειλε απειλές για την ζωή της και εκβίαση από τους κατηγορουμένους. Η μάρτυς ως εξωτερική συνεργάτης τράπεζας ανέλαβε να επιληφθεί το 2010 για την λήψη ενός δανείου από τράπεζα του εξωτερικού – ύψους 10 εκ ευρώ – για λογαριασμό του πρώτου κατηγορουμένου, φερόμενου ως εγκεφάλου του κυκλώματος, κάτι το οποίο δεν κατορθώθηκε. Έκτοτε, όπως κατήγγειλε δεχόταν απειλές για τη ζωή της εάν δεν επέστρεφε πίσω 60.000 ευρώ. «Με απειλούσαν ότι θα μου σπάσουν τα πόδια. Είχα κυνηγητό όλη την ημέρα. Έπρεπε να βρίσκω λεφτά συνεχώς. Μέχρι να δώσω και το τελευταίο 100αρικο άκουγα βρισιές και απειλές» πρόσθεσε με την μάρτυρα να αποπληρώνει τελικώς μόνο τα 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αναφορικά με το πρώτο κύκλωμα το δικαστήριο επέβαλε στα δύο αδέλφια, που φέρονται ως εγκέφαλοι,  ποινές κάθειρξης 29 και 31 ετών, ο τρίτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και τριών μηνών, δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ τους επιβλήθηκαν και χρηματικά πρόστιμα 5.300, 70.000 και 110.000 ευρώ, αντίστοιχα.