ΝΔ ΚΕ

Προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι εν ενεργεία βουλευτές, ακόμη και της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία η ΝΔ συγκεντρώνει παραδοσιακά από τα υψηλότερα ποσοστά της και η οποία στο χάρτη των ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου ήταν όλη «γαλάζια». Κι αυτό διότι, στην περίπτωση που η ΝΔ έρθει δεύτερη, τότε θα χάσει το μπόνους των 50 εδρών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να απολέσει τις μισές ή και παραπάνω έδρες που απέσπασε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 σε Μακεδονία και Θράκη. Ακόμη και να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε κάποιον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα με το ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία, την Πιερία, την Καβάλα, τα Γρεβενά, την Πέλλα και τον Έβρο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ενδιαφέρον στρέφεται στις τετραεδρικές περιφέρειες, καθώς το πιθανότερο σενάριο θεωρείται η αντιστροφή της κατάστασης του 2012: Το τι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτό σε απώλεια «γαλάζιων» εδρών αποτυπώνεται στην απλή αναφορά ότι σε Καβάλα και Πιερία η ΝΔ έχει και τις τέσσερις έδρες και σε Πέλλα και Ημαθία τρεις στις τέσσερις. Έτσι στους παραπάνω νομούς από τρεις και τέσσερις βουλευτές μπορεί να βρεθεί με έναν ή ακόμη και κανέναν. Εξαίρεση ο νομός Έβρου, όπου η ΝΔ έχει δύο έδρες. Αλλαγές δεν φαντάζουν τόσο πιθανές στους τριεδρικούς νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και μάλλον και στους διεδρικούς νομούς Καστοριάς και Φλώρινας, όπου υπάρχει μία «γαλάζια» έδρα. Επίσης στελέχη της ΝΔ πιστεύουν πως, ανεξαρτήτως του αν σε πανελλαδικό επίπεδο είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα, θα κερδίσουν τη μονοεδρική των Γρεβενών. Στην πενταεδρική της Κοζάνης είναι πιθανό να χάσει μία από τις δύο έδρες που είχε αποσπάσει το 2012. Στις Σέρρες εκτιμάται πως, ακόμη και σε περίπτωση που χαθεί η πρωτιά σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών εδρών, κάτι ωστόσο που καθίσταται πιο δύσκολο, καθώς από επταεδρική η εκλογική περιφέρεια γίνεται εξαεδρική.

Αλλαγές σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 θα υπάρχουν στον αριθμό των εδρών και στην επίσης επταεδρική της Β’ Θεσσαλονίκης, η οποία από τις επόμενες εκλογές θα έχει εννέα έδρες. Έτσι και στο απευκταίο για τη ΝΔ σενάριο της δεύτερης θέσης θεωρείται πως θα διατηρήσει τις δύο έδρες της, που σήμερα κατέχουν οι Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης.
Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ έχει έξι στις δεκαέξι έδρες. Σε περίπτωση ήττας οι έδρες μπορεί να μειωθούν και στο μισό. Αν συνυπολογιστεί και το ότι ο Κώστας Καραμανλής καταλαμβάνει μία από τις «γαλάζιες» έδρες, καθίσταται σαφές πως και εδώ πολλοί εν ενεργεία βουλευτές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής, αν η ΝΔ κόψει δεύτερη το νήμα των εθνικών εκλογών, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις. Στις τελευταίες εκλογές τις πρώτες δύο θέσεις είχαν καταλάβει οι Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης και ακολουθούσαν οι Έλενα Ράπτη, Γιάννης Ιωαννίδης και Γιώργος Ορφανός. (Πηγή: εφημερίδα “Μακεδονία”)