fbpx

, Πέμπτη
16 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Γέφυρες εμπιστοσύνης στα Βαλκάνια

Η Αθήνα, εκτός από την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, επιχειρεί τα τελευταία χρόνια με μεθοδικές κινήσεις να αναπτύξει ισχυρές σχέσεις τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και με τα κράτη των Βαλκανίων, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην περιοχή, απέναντι στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ

Όπως λένε στρατιωτικές πηγές στην «Political», «ήδη σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τριμερή σχήματα στρατιωτικών συνεργασιών Ελλάδα-Κύπρος-Βουλγαρία και Ελλάδα-Κύπρος-Ρουμανία προχωρούν γρήγορα και διαπιστώνεται η συναντίληψη, αλλά και η διάθεση για εποικοδομητική συνεργασία».

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη το πρωί θα επισκεφθεί το ελληνικό Πεντάγωνο, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του στρατηγού Κ. Φλώρου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Σερβίας, στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι θα είναι η άμυνα και η ασφάλεια στα Ανατολικά Βαλκάνια, αλλά και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών, το Ουκρανικό, οι επιπτώσεις του αναθεωρητισμού και οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας για την εδραίωση της ασφάλειας και τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Political» ότι σκοπός της συνάντησης είναι «να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης με χώρες που δεν ανήκουμε στις ίδιες συμμαχίες και στις ίδιες πλευρές, ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες με τις χώρες των Βαλκανίων».

Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του ’21 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να συναντήσει τον ομόλογό του, στρατηγό Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, όπου συζήτησαν θέματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, τη σημασία της τήρησης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου για την ειρήνη, αλλά και για την ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Σερβία είναι μια χώρα στην οποία οι Τούρκοι προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή. Τα τελευταία δύο χρόνια, δεν ήταν λίγες οι φορές που Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν επίσημα τη Σερβία με σκοπό την εμβάθυνση των μεταξύ τους στρατιωτικών σχέσεων, αλλά και την προώθηση της συνεργασίας Σερβίας – Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Το ΓΕΕΘΑ ενισχύοντας τη στρατιωτική συνεργασία με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, η Ρουμανία και η Σερβία, πάντα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, αποσκοπεί να ενδυναμώσει τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ασφαλείας στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα ότι τα σχέδιά της για διείσδυση στην περιοχή των Βαλκανίων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.