fbpx

, Τρίτη
14 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Γιατί μπήκε στην εξίσωση των εκλογών ο Μάιος

Η πολιτική ατζέντα που θα προωθήσει η κυβέρνηση ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων έχει ήδη καταρτιστεί. Αυτό που απομένει είναι η προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε ευθέως για Απρίλιο ή Μάιο, διευρύνοντας ο ίδιος το χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι.

Η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει «κλειδώσει», καθώς εκτός από την εσωτερική επικαιρότητα θα ληφθούν υπόψη οι διεθνείς εξελίξεις όπως και η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία. Η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στη 14η Μαΐου και την επέτειο εκλογής του Μεντερές, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός το 1950, φαίνεται ότι δίνει το πλαίσιο για τις κάλπες που θα κρίνουν την τύχη του Τούρκου προέδρου.

Κομβικό σημείο για την επιλογή της ημερομηνίας στη χώρα μας είναι η διπλή κάλπη και οι τέσσερις με πέντε εβδομάδες που θα πρέπει να μεσολαβήσουν ανάμεσα στην εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική και τις εκλογές με το νέο σύστημα. Εκείνη την περίοδο την ευθύνη της διακυβέρνησης θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να διασφαλίσει, όσο το δυνατόν, ότι θα πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν θα είναι αυξημένες οι πιθανότητες αστάθειας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στη γειτονική χώρα όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πρώτες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Ο παράγοντας «δημοσκοπήσεις»

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν προσεκτικά και τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις γιορτές. Σε αυτές αποτυπώνεται ένα καταρχάς θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στον απόηχο μιας σειράς πρωτοβουλιών της κυβέρνησης -κυρίως στα θέματα της οικονομίας- που αρχίζουν πλέον να γίνονται χειροπιαστές. Αυτές είναι η αύξηση των συντάξεων, η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο ή η εικόνα της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, η επιταγή ακρίβειας και η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ θα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και για το market pass, την ώρα που διεθνώς η τιμή του φυσικού αερίου παρουσιάζει πτώση.

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται το κυβερνητικό επιτελείο να έχει μια πλήρη εικόνα των συσχετισμών που διαμορφώνονται, καθορίζοντας τις επόμενες κινήσεις. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία για τις πρώτες μετρήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τα πρώτα δείγματα φαίνεται ότι το αίτημα της αυτοδυναμίας που ζητά η κυβέρνηση, όπως και το επιχείρημα ότι έχει αρχίσει ένα έργο που χρειάζεται μια ακόμη τετραετία για να ολοκληρωθεί κερδίζουν έδαφος στους ψηφοφόρους, υπερισχύοντας της χαλαρής ψήφου και της ψήφου διαμαρτυρίας.

Ειδικό Δικαστήριο και Νίκος Παππάς

Εκτός από τα οικονομικά δεδομένα που δημιουργούν σχετική αισιοδοξία, καθώς η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αφήνει περιθώρια για την ανάληψη και νέων πρωτοβουλιών, αν κριθεί αναγκαίο, στην κυβέρνηση ρίχνουν το βάρος και στην πολιτική συγκυρία που θα έχει διαμορφωθεί έως τα τέλη του μήνα.

Στην ατζέντα της αντιπαράθεσης πλέον δεν βρίσκεται μόνο η ακρίβεια ή οι παρακολουθήσεις. Έχει προστεθεί το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες, που βάζει στο επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ενώ ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν μια προεκλογική περίοδο μεγάλης τοξικότητας, κατά την οποία από τη δική τους πλευρά θα αναδείξουν την ένδεια προγράμματος και θέσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εμφανίζεται μόνο σε ρόλο επικριτή χωρίς κυβερνητική πρόταση.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η δεύτερη Κυριακή των εκλογών μπορεί να δώσει μια δεύτερη εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να διατυπώνει και δημοσίως πλέον αυτή την άποψη και να μιλά για «ψηφοδέλτιο εθνικής αναγκαιότητας, που θα κάνει ξανά αυτοδύναμη την Ελλάδα και κυβέρνηση ξανά τη Νέα Δημοκρατία». Στην πρώτη κάλπη, όπως έχει επισημανθεί, η κυβέρνηση επιδιώκει να καταγράψει ένα ποσοστό ανάλογο ή μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό που θα «δείχνει» την προοπτική της αυτοδυναμίας ως ένα εφικτό σενάριο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.