02:21, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί έριξε στα… ρηχά το γεωτρύπανο;

Το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» βρίσκεται ήδη στη θέση «Yorukler-1» νότια της Αττάλειας και εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και για την Ελλάδα πλέει στα… ρηχά. Η εξέλιξη προκάλεσε, έστω προσωρινά, ανακούφιση σε Αθήνα και Λευκωσία, όμως, εξόργισε την τουρκική αντιπολίτευση, που εξαπολύει μύδρους κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο για ατολμία και υποταγή στις διεθνείς πιέσεις.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο εμπνευστής του αναθεωρητικού αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί. Ο πρώην αξιωματικός του τουρκικού Ναυτικού, τον οποίο αποστράτευσε ο ίδιος ο Ερντογάν το 2020, υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η επιλογή του προέδρου να στείλει το γεωτρύπανο στο συγκεκριμένο οικόπεδο «παγιδεύει» την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, στερώντας από τη χώρα τη δυνατότητα «εξόδου» προς την Ανατολική Μεσόγειο. «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα. Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου είναι το οικόπεδο Yorukler-1, 55 χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκαζί Πασά, δηλαδή εντός του Χάρτη της Σεβίλλης».

Διπλωματικό παρασκήνιο

Είναι σαφές ότι η επιλογή του ήπιου σεναρίου από την πλευρά της Άγκυρας είναι απόρροια των διπλωματικών ενεργειών της Ελλάδας που οδήγησαν στην άσκηση εντονότατων διεθνών πιέσεων στην Τουρκία. Εδώ και αρκετούς μήνες, η ελληνική διπλωματία, με πρωτεργάτη τον Νίκο Δένδια, διεξάγει έναν «μαραθώνιο» ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Χρησιμοποιώντας ακόμη και χάρτες που αποτυπώνουν τις παράλογες και παράνομες τουρκικές αξιώσεις, η Αθήνα κατάφερε να αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα και κατέστησε σαφείς τις κόκκινες γραμμές της. Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων απέδωσε, καθώς, ο ένας μετά τον άλλο, οι ηγέτες του δυτικού, και όχι μόνο, κόσμου έστειλαν αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Βαρύνουσας σημασίας ήταν η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία μετέφερε με ξεκάθαρο τρόπο στην Άγκυρα την επιθυμία του Βερολίνου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον με έμφαση στη διατήρηση της σταθερότητας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ειδικά στην κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι «μέτρησε» στους υπολογισμούς του τις αυστηρές προειδοποιήσεις αλλά και τους συσχετισμούς στο εσωτερικό, καθώς μια δυναμική αντίδραση της Αθήνας όπως το καλοκαίρι του 2020 θα έπληττε έτι περαιτέρω τα προεκλογικά του ποσοστά.

Σε εγρήγορση η Αθήνα

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι παραμένει σε ετοιμότητα. Άλλωστε, τα μηνύματα από την επιθετική ρητορική του προέδρου Ερντογάν αλλά και των στενών συνεργατών του, Τσαβούσογλου και Ακάρ, δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως το γεωτρύπανο θα αποτελεί μέσο συντήρησης της έντασης και ανάλογα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό αλλά και στα Ελληνοτουρκικά, η Άγκυρα θα απειλεί να το κατευθύνει σε περιοχές που επιχειρεί να αμφισβητήσει. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα παραμείνει στη θέση «Yorukler-1». Όταν ολοκληρωθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση, η Άγκυρα θα πρέπει να εκδώσει νέα NAVTEX για τον επόμενο στόχο του πλοίου. Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, διευκρινίζουν ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει για αρκετούς μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώσεις όπως του Τούρκου προέδρου ότι «δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια κανενός για γεωτρήσεις» καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διατήρησης του υψηλού βαθμού ετοιμότητας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL