, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Γιατί ο θρίαμβος Μητσοτάκη βάζει οριστικά τέλος σε Τσίπρα και λαϊκισμό

«Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά ο κ. Τσίπρας».

Το είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιανουάριο του 2016, λίγο μετά την εκλογή του στην αρχηγία της ΝΔ, κάνοντας την πρώτη τεράστια ανατροπή στην πολιτική διαδρομή που τον οδήγησε στην πρωθυπουργία.

Σήμερα και με την τέταρτη σερί νίκη του επί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -στο πρόσωπο του οποίου πήραν σάρκα και οστά ο καταστροφικός λαϊκισμός και ο καιροσκοπισμός- όλα δείχνουν ότι γράφεται ο επίλογος ενός κεφαλαίου που γέμισε με «τραύματα» το σώμα της κοινωνίας από την τοξικότητα, τη διαίρεση και την πόλωση, επέφερε οικονομική ζημία και απομείωσε το εθνικό κεφάλαιο της χώρας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν προσωπικό θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που καταφέρνει, επτά χρόνια μετά την ανάδειξή του στην προεδρία της ΝΔ, να πετύχει τον στόχο που είχε θέσει δημόσια την ημέρα της εκλογής του. Επένδυσε στην αξιοπιστία, υλοποίησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, είπε όσες συγγνώμες χρειαζόταν να ακούσει ο ελληνικός λαός, δεν δίστασε να πάρει αποφάσεις όταν όλα ήταν ρευστά. Δικαίωσε όσους πίστεψαν ακράδαντα ότι είναι εμβρυουλκός μιας νέας, διαφορετικής εθνικής αυτοπεποίθησης.

Και οι πολίτες έδωσαν στο ίδιο και τη ΝΔ το μεγάλο, σαρωτικό προβάδισμα -πρόκριμα αυτοδυναμίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση- κοιτώντας με αισιοδοξία μπροστά, προς την κατεύθυνση που τους έδειχνε ο Μητσοτάκης.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε σκληρά στην κάλπη γιατί υποτίμησε στον μέγιστο βαθμό την αντίληψη και το αίσθημα της κοινωνίας και λιγότερο αυτή τη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και στις εκλογές αυτές έχασε κυρίως η χυδαιότητα της πολιτικής και κέρδισε η θεσμικότητα του πολιτικού πολιτισμού. Ένας λαός κουρασμένος και απογοητευμένος, που διονυσιάστηκε κάποτε από τις ρωμαλέες υποσχέσεις αναμενόμενων επικών μαχών, είδε τελικά ότι κινδύνεψε να γίνει παρίας της Ευρώπης στα χέρια ιδεοληπτικών μαθητευόμενων μάγων, που έπαιξε τις τύχες του στα χέρια τους.

Που είδε αυτά που θεωρούσε στοιχειώδη για την αυθυπαρξία του και το μέλλον του, την οικονομική και την επαγγελματική του προκοπή, την ασφάλεια των συνόρων του, τη μόρφωση των παιδιών του, να λοιδορούνται και να περιφρονούνται, ως επιδιώξεις των συμβιβασμένων, οι οποίοι δεν ήταν ικανοί να καταλάβουν τη μέθεξη των οραματισμών ενός κόμματος που παρότι είχε κυβερνήσει, προέβαλλε ως ονειρώξεις τα αιτήματα του περιθωρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη γιατί ο λαός κατάλαβε πως δεν είχε τίποτε να του πει και να του δώσει. Ένα προσωποκεντρικό άθυρμα είναι χωρίς αρχές, χωρίς στοιχειώδες ρεαλιστικό πρόγραμμα. Δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ανάδειξή του ως δεύτερου πόλου του νέου διπολισμού. Προτέρημά του, ο θηριώδης λαϊκισμός, ο οποίος όλη την τετραετία δεν κατόρθωσε να κατανοήσει την αλλαγή διαθέσεων της κοινωνίας, κάτι που απαιτούσε συντονισμένη προσπάθεια σε βάθος τετραετίας.

Είχε τον χρόνο, δεν ενεργοποίησε τις αναγκαίες διεργασίες. Αντίθετα, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές «θόλωσε» το μήνυμα όσον αφορά το σε ποιους απευθύνεται, ποιους θέλει να εκπροσωπήσει, με αμφιλεγόμενες επιλογές και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και στη δημόσια εκφορά λόγου.

Κατήγγειλε και υποσχόταν λες και βρισκόμασταν στη μνημονιακή περίοδο, τότε που ένας λαός σοκαρισμένος του ανέθεσε τη διακυβέρνηση εν λευκώ. Η εντολή αναιρέθηκε εκκωφαντικά. Και πλέον το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ δύει. Ο χρόνος που αυτό θα συμβεί δεν μπορεί αυτή την ώρα να προβλεφθεί, αν και ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε στην πρώτη δήλωσή του αλλαγές πριν από την επόμενη εκλογική μάχη.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι σε αυτές τις αλλαγές, σε αυτή τη φάση, θα συμπεριλάβει τον εαυτό του ή ότι κάποιος από τους συντρόφους θα το θέσει. Ο κύβος όμως ερρίφθη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως τέκνο της πολύπλευρης κρίσης, νομοτελειακά θα σβήσει. Τι θα προκύψει στη θέση του θα κριθεί από τους πολλούς εσωτερικούς παράγοντες και τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του, η οποία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη για τη στρατηγική της, η οποία δέχθηκε ουκ ολίγες αμφισβητήσεις.

Αξιοποιώντας τώρα το αναμφίβολα νικηφόρο για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορέσει ίσως να το αξιοποιήσει ως βατήρα που θα το εκτοξεύσει ξανά το κόμμα του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.