, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιατί όχι και τερατογένεση;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε πει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «τερατογένεση». Ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες αργότερα το είχε χαρακτηρίσει «κυβέρνηση ηττημένων» και το είχε απορρίψει κατηγορηματικά. Πρόκειται για το ενδεχόμενο κυβέρνησης των κομμάτων της μειοψηφίας που θα προκύψει από τις εκλογές, δηλαδή -σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας- κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη (για το ΚΚΕ ούτε λόγος).

Ήρθε όμως η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου και σε συνέντευξή της άλλαξε κάπως το αφήγημα. Αφού δήλωσε αυτό που… έπρεπε να δηλώσει, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο «να είναι πρώτο κόμμα», συνέχισε λέγοντας ότι «από εκεί και μετά τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά». Αυτή είναι όμως μια σαφέστατη ανατροπή στα όσα είχε αναφέρει ο πρόεδρος του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στη μίνι συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο να δώσει τον πιο επίσημο τόνο στην ανατροπή της αρχικής του θέσης. Τόνισε βέβαια και εκείνος πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής» και πως «διεκδικεί μια κυβέρνηση των νικητών», όμως δεν επανέλαβε όπως είχε πει από τη Θεσσαλονίκη εκείνο το «όχι σε κυβέρνηση των ηττημένων».

Έπεσε κανείς από τα σύννεφα; Προφανώς και όχι. Πρόκειται άλλωστε για τον ίδιο άνθρωπο που ορκιζόταν πως δεν μπορεί να εφαρμόσει μνημόνιο και πως δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού». Λίγους μήνες μετά, το «Όχι» στο δημοψήφισμα μετατράπηκε σε πανηγυρικό «Ναι» στο τρίτο μνημόνιο και ο Αλέξης Τσίπρας αφού δεσμεύτηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους ότι δεν θα πάει άμεσα σε εκλογές για να αποσπάσει την ψήφο τους και να παραμείνει πρωθυπουργός, έκανε ακριβώς αυτό. Πήγε δηλαδή σε εκλογές «καβάλα στ’ άλογο», εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της θητείας του.

Πώς λοιπόν μπορεί να κάνει πίσω από τη θέση του; Όχι δύσκολα. Είναι ζήτημα marketing. Έχοντας ήδη ναρκοθετήσει κάθε πτυχή των εκλογών, μπορεί ακόμα και σε περίπτωση ήττας να συνεχίσει να μιλά για «θεσμική εκτροπή» και να προφασιστεί «έκτακτη ανάγκη» για να σχηματίσει μια κυβέρνηση μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να φανούν χρήσιμες και οι «γέφυρες» που έχει ρίξει σε διάφορους… έγκριτους συνταγματολόγους που παλιότερα καθύβριζε. Μοιάζει άλλωστε απαγορευτικό σε μια τέτοια περίπτωση πρωθυπουργός να είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ μη λες «ποτέ», αλλά επειδή υπάρχουν κι άλλα κόμματα στην εξίσωση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει μη ρεαλιστικό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.