01:19, Τετάρτη
25 Μαΐου 2022

Γκιουλέκας: Αναφαίρετο δικαίωμά μας η επέκταση των χ.υ. στα 12 ναυτικά μίλια

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή σήμερα το πρωί, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Σε ό,τι αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων μας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στην ανατολική πλευρά της χώρας μας, θυμίζουμε προς όλους ότι αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος και θα το ασκήσουμε, όποτε εμείς κρίνουμε σκόπιμο. Δεν περιμένουμε την άδεια κανενός ούτε θέτουμε υπό διαπραγμάτευση τα δίκαιά μας, που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Άγκυρα εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο επιλεκτικά, αλά καρτ ή αλά τούρκα. Η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα όλο αυτό το κρεσέντο των προκλήσεων που εκπέμπουν οι γείτονές μας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Παράλληλα συνεχίζει να διευρύνει τις συμμαχίες της, να υπογράφει νέες συμφωνίες και να ενισχύει την αμυντική ικανότητά της. Αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, που αποτελούν τον ισχυρό αποτρεπτικό μηχανισμό εναντίον κάθε απειλής».