Γρίφος παραμένει το 4ο κόμμα των… «αστέγων»
Πρώτη φορά μετά την εποχή των μνημονίων που έχουν σημειωθεί πάνω από 50 μετακινήσεις βουλευτών
Ένα πρωτοφανές σε όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας σκηνικό διαγράφεται πλέον στην πολιτική σκηνή, καθώς μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Σαρακιώτη και του Ευάγγελου Αποστολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τέταρτο «κόμμα» στα έδρανα του Κοινοβουλίου είναι πλέον αυτό που συνθέτουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές!
Είναι ενδεικτικό ότι στη δεξαμενή των άνευ «στέγης» ανήκουν πλέον 23 βουλευτές, δύο παραπάνω, δηλαδή, από όσους απαρτίζουν τη συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ (21). Υπενθυμίζεται ότι η αρχή στις ανακατατάξεις είχε γίνει με τη διάσπαση της ΚΟ των Σπαρτιατών, προτού οι πρόσφατες σαρωτικές ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της ομάδας Κασσελάκη και την απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοξεύσουν τον αριθμό πάνω από το όριο των είκοσι βουλευτών.
Πλέον, τα αριθμητικά δεδομένα στις κοινοβουλευτικές πτέρυγες έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 155 έδρες, ΠΑΣΟΚ 31, ΣΥΡΙΖΑ 27, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 11, Νέα Αριστερά 11, Νίκη 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, Σπαρτιάτες 5 και ανεξάρτητοι βουλευτές 23 έδρες.
Συγκεκριμένα, μετά από διαγραφή ή προσωπική απόφαση ανεξάρτητοι είναι οι Γιώργος Ασπιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Γιάννης Δημητροκάλλης, Αθηνά Λινού, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Κυριακή Μάλαμα, Γιώργος Μανούσος, Μπουρχάν Μπαράν, Αρετή Παπαϊωάννου, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Παύλος Σαράκης, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Κωνσταντίνος Φλώρος, Μιχάλης Χουρδάκης, Ραλλία Χρηστίδου, Ευάγγελος Αποστολάκης. Με τις υπάρχουσες αριθμητικές συγκυρίες επιτρέπεται στους ανεξάρτητους να συνθέσουν μέχρι και δύο ΚΟ, καθώς απαιτούνται δέκα μέλη για κάθε νέα.
Είναι η πρώτη φορά μετά την εποχή των μνημονίων, κατά την οποία είχαν καταγραφεί περισσότερες από 50 βουλευτικές μετακινήσεις, που στην τρέχουσα σύνθεση της Βουλής καταγράφονται 34 βουλευτές (23 ανεξάρτητοι και 11 της Νέας Αριστεράς) που δεν εκπροσωπούν τα κόμματα με τα οποία εκλέχτηκαν τον Ιούνιο του 2023. Δηλαδή, υπάρχει μια διαφοροποίηση σε σχέση με τα επίσημα αποτελέσματα κατά 11%!
Οι υφιστάμενες ισορροπίες
Τα χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού σκηνικού, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσω εσωκομματικών εξελίξεων το χρονικό διάστημα από τις ευρωεκλογές έως σήμερα, αποτυπώνονται στην προχθεσινή, πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Pulse, η οποία κατέγραψε σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, παγίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τον παράγοντα Κασσελάκη να αποτελεί δυνάμει σημαντικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά, η εν λόγω έρευνα, όπως και αυτές που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, επιβεβαιώνουν ότι εσχάτως αναβιώνει ο δικομματισμός που επί σειρά ετών χαρακτήριζε τις πολιτικές ισορροπίες, χωρίς πάντως να έχει τα χαρακτηριστικά παλαιότερων εποχών, αφού το ΠΑΣΟΚ, αν και περιήλθε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς «να ιδρώσει τη φανέλα», έχει ακόμα απόσταση να διανύσει, ώστε να αποκτήσει κυβερνησιμότητα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το φαινόμενο του πολυκερματισμού των πολιτικών δυνάμεων δείχνει να έχει δυναμική. Προβάδισμα 10 μονάδων Ειδικότερα, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και 12,5 στην εκτίμηση με την αναγωγή των αναποφάσιστων, φτάνοντας μια ανάσα από το 30% και συγκεκριμένα στο 29,5%. Στο 17% καταγράφεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ τέταρτος με μονοψήφιο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την Ελληνική Λύση με 6,5% έκαστο και ακολουθούν: Φωνή Λογικής και Κίνημα Δημοκρατίας από 4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, Νίκη 3%, ΜέΡΑ25 2,5% και με μόλις 2% η Νέα Αριστερά και 1,5% οι Σπαρτιάτες. Η διαγραφή του Αντ. Σαμαρά
Η έρευνα διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ σε δείγμα 1.129 ατόμων το τριήμερο 24-26 Νοεμβρίου, γεγονός το οποίο επέτρεψε να γίνει μία πρώτη καταγραφή του απόηχου της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ. Και τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρον, αφού το 42% των ερωτηθέντων την κρίνει θετική, με το ποσοστό μάλιστα να εκτοξεύεται στο 76% όταν οι απαντήσεις δίνονται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ.
Η έκπτωση Κασσελάκη Ως προς την πρωτοφανή στα χρονικά, συμβολική πλην μείζονος πολιτικής σημασίας, έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαιτίας της νέας διάσπασης και μαζικής αποχώρησης βουλευτών του, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η εν λόγω εξέλιξη το αφήνει αδιάφορο, με τον έναν στους τέσσερις πάντως να δηλώνει ικανοποίηση. Μόνο το 17% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε πως στενοχωριέται από την απώλεια του τίτλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογα υψηλό είναι και το ποσοστό (49%) των πολιτών που θεωρούν ότι οι ευκαιρίες ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ «έχουν τελειώσει», με μόνο το 26% να δηλώνει πως η πρόσφατη εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου ως νέου αρχηγού στην Κουμουνδούρου συνιστά και «την τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ για να επανακάμψει».
Ο Στέφανος και το νέο κόμμα Ως προς το αν ήταν ορθή ή όχι η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, πάντως, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι: το 38% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την κίνηση Κασσελάκη, ενώ το 35% δηλώνει πως διαφωνεί. Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία (75%) αναφέρει πως λίγο έως ελάχιστα πιθανό είναι να ψηφίσει το νεοϊδρυθέν Κίνημα Δημοκρατίας του κ. Κασσελάκη.