19:40, Πέμπτη
07 Ιουλίου 2022

H Νίκη Κεραμέως απαντά για τα επεισόδια στο ΑΠΘ και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Είναι παραλογισμός…»

Μιλώντας στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην έναρξη του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπως όμως και στο bullying και τα περιστατικά άγριας βίας που διαρκώς αυξάνονται στα σχολεία και το νέο νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το νόμο»

Η Νίκη Κεραμέως στην αρχική της τοποθέτηση σχετικά με τα σημερινά (26/5) επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είπε:

«Γιατί είναι το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, το συγκεκριμένο τμήμα, του Βιολογικού στο επίκεντρο; Είναι διότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τον νόμο.

Εκεί που έγιναν επεισόδια σήμερα λειτουργούσε μια κατάληψη για 34 ολόκληρα χρόνια. Για 34 χρόνια υπήρχε εκεί κατάληψη.

Αυτή η κυβέρνηση με νόμο που ψήφισε το 2019 έβαλε τέλος σ’ αυτή την ιστορία και ο μόνος λόγος που είναι στην επικαιρότητα αυτό το θέμα σήμερα, είναι ακριβώς γιατί βάλαμε τέλος σ αυτή την κατάληψη και αντί για την κατάληψη χτίζεται μια βιβλιοθήκη στον χώρο αυτό.

Αυτός όμως είναι ο παραλογισμός, δυστυχώς, να πρέπει να εξηγήσουμε γιατί είναι φυσιολογικό να χτίζεται μια βιβλιοθήκη εκεί.

Η κυβέρνησή μας πάντως είναι απολύτως αποφασισμένη να αναβαθμίσει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και να κάνει τα αυτονόητα έστω κι αν αυτά άργησαν κάποια χρόνια».

«Δεν θα είναι οπλισμένοι οι αστυνομικοί»

Όσον αφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ερωτηθείσα για το λόγο που θα είναι οπλισμένοι οι αστυνομικοί, η Νίκη Κεραμέως απάντησε:

«Όχι. Ο νόμος λέει ρητά πως δεν θα φέρουν πυροβόλο όπλο.

Είναι ομάδες που θα δρουν κυρίως αποτρεπτικά προκειμένου να προλαμβάνουν καταστάσεις.

Πολύ πρόσφατα το ΣτΕ έκρινε συνταγματική τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των 400 πρώτων μελών αυτής της ομάδας.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του μέτρου.

Ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν εφαρμόζεται οριζοντίως, αλλά όπου και όσο υπάρχει ανάγκη. Στόχος είναι πάντα να προλαμβάνουμε καταστάσεις, να έχουμε τα ασφαλέστερα δυνατά πανεπιστήμια για τους φοιτητές και τους καθηγητές μας».