Habemus ψηφοδέλτια
Το 75% των ψηφοδελτίων του ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που αναμενόταν σχεδόν από τα μέσα Δεκεμβρίου. Η ομάδα κατάρτισής τους κατέληξε, η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε και έδωσε το «πράσινο φως», με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει το μήνυμα της «αμφίπλευρης διεύρυνσης».
Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι απευθύνεται «σε όλους τους πολίτες, όχι μονάχα στους αριστερούς και τους κεντρώους, ακόμη και στους δεξιούς και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει». Πώς αποτυπώνεται αυτό σε ονόματα;
Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ: πρώην νομάρχη Σάμου Μανώλη Κάρλα, πρώην δήμαρχο Ασσήρου Δημήτρη Ράβναλη, πρώην δήμαρχο Φαιστού Γιώργο Αρμουτάκη, Γιάννη Γόγολο στη Θεσπρωτία, Ζωή Αναστασοπούλου, περιφερειακή σύμβουλο εκλεγμένη με το ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, πρώην περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, με περάσματα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε προκαλέσει και στο παρελθόν κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιχειρώντας να δώσει και μια αίσθηση επιστροφής των «άσωτων υιών» που απομακρύνθηκαν μετά το δημοψήφισμα του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στα ψηφοδέλτιά του τον Ζήση Ζάννα, πρώην βουλευτή του, εκλεγμένου τον Ιανουάριο του 2015, ο οποίος αποχώρησε μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη συστήνοντας τη Λαϊκή Ενότητα, επέστρεψε όμως στην Κουμουνδούρου. Ακόμη, δύο ονόματα από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, τη Φωτεινή Μπακαδήμα, την οποία είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς έχει ενταχθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, και τη Σοφία Φουντουκίδου στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Εσωκομματικές γκρίνιες
Τα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι ανανεωμένα κατά σχεδόν 50%, ενώ είναι ευδιάκριτο το τεχνοκρατικό στοιχείο, το οποίο μάλιστα έχει προκαλέσει και γκρίνιες εσωκομματικά. Έτσι, από την ομάδα του Think Tank περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια: στη Σάμο ο Σταμάτης Βαρδαρός, πρώην αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας, στην Α’ Θεσσαλονίκης οι πανεπιστημιακοί Άρης Στυλιανού και Γιάννης Μυλόπουλος, στην Κεφαλονιά ο Νίκος Φαραντούρης, στα Ιωάννινα ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στην Αιτωλοακαρνανία ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, στην Αχαΐα ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αριστείδης Ανδρικόπουλος, στην Καρδίτσα η Αγγελική Τεντολούρη, στην Α’ Αθήνας η εγκληματολόγος Σοφία Βιδάλη, στη Δυτική Αττική η καθηγήτρια Ρομποτικής Δανάη Βουτυράκου και στη Φθιώτιδα η ιστορικός Βασιλική Λάζου.
Από το κομμάτι του Πολιτισμού ανακοινώθηκαν μόλις πέντε ονόματα, μεταξύ των οποίων ηθοποιοί που έχουν υπάρξει ξανά βουλευτές ή υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στην Α’ Αθήνας θα είναι υποψήφιες οι ηθοποιοί Μαρία Κανελλοπούλου και Άννα Ελεφάντη αλλά και η σκηνοθέτις Τζένη Αρσένη. Στον Βόρειο Τομέα θα είναι υποψήφιοι ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και η σεναριογράφος Άννα Χατζησοφιά.
Αν πάντως ψάχνει κανείς για ονόματα που «λείπουν» από τις ανακοινώσεις, θα παρατηρήσει εκείνα του πρώην υπουργού Άμυνας και επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πόπης Τσαπανίδου, του καθηγητή Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα αλλά και του καθηγητή Ιατρικής στο Harvard Medical School Όθωνα Ηλιόπουλου, που αναμένεται να βρεθούν -άλλοι σε εκλόγιμες θέσεις και άλλοι σε μη- στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που θα ανακοινωθεί σε δεύτερο χρόνο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL