Ή αυτοδυναμία ή κυβέρνηση «ηττημένων»
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η υπόθεση των υποκλοπών δεν φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό, σίγουρα δεν δημιουργεί συνθήκες ανατροπής, όπως εκτιμούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ποια είναι όμως η στρατηγική των κομμάτων για τις πρώτες και τις δεύτερες κάλπες; Και στο τέλος της ανάλυσης, τι είναι αυτό που συμφέρει τη χώρα;
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία καταγράφουν το αποτύπωμα της στιγμής (και μόνον αυτό), δείχνουν μια «ανησυχητική» σταθερότητα στις αποστάσεις μεταξύ των τριών βασικών αντιπάλων. Και οι δημοσιευμένες και οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ούτε μεγάλες μετακινήσεις ψηφοφόρων ούτε ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Παρά το γεγονός ότι στη ΝΔ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα ευρήματα των ερευνών της κοινής γνώμης, θα ήταν αφέλεια να πιστέψουμε ότι έχουν εφησυχάσει. Κανένας από τους επιτελείς των τριών πολιτικών αρχηγών δεν πλέει σε πελάγη ευτυχίας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Η ημερομηνία-ορόσημο που θα κρίνει πολλά είναι εκείνη της πρώτης Κυριακής. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η πρώτη κάλπη είναι εξόχως κρίσιμη, αφού πρέπει πάση θυσία να δώσει στη ΝΔ ένα ποσοστό της τάξης του 35% για να μπορέσει στη δεύτερη κάλπη να πάει παραπάνω και να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της ισχυρής αυτοδυναμίας που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «τρέχει» το μεταρρυθμιστικό πλάνο που έχει διαμορφώσει για να γυρίσει σελίδα η εθνική οικονομία. Αντιλαμβάνεστε ότι μια ισχνή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία των 151 εδρών θα δυσκολέψει πολύ τη διακυβέρνηση της χώρας σε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Η ΝΔ λοιπόν ποντάρει σε μια μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για την αντιπολίτευση.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν δεν το λένε ξεκάθαρα, προφανώς επιθυμούν η πρώτη Κυριακή να κινείται στα όρια μιας χαλαρής ψήφου, αφού, όπως έχουν διευκρινίσει τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη, δεν επιθυμούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες κάλπες. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει πολλές φορές ότι θα προσδιορίσει τη στάση του μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, ενώ δεν αποκλείει κυβερνήσεις συνεργασίας, διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη μετά και τις επαναληπτικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι δεν επιθυμεί σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης «ηττημένων», αναφερόμενος στις πρώτες εκλογές. Δεν θέλει δηλαδή να ηγηθεί μιας συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα. Άρα και αυτός θα περιμένει τις δεύτερες κάλπες, με την ελπίδα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα δεν προκύπτει από κάπου ότι θα έχουμε κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή αλλά ούτε και ότι θα πάμε σε τρίτη Κυριακή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL