22:02, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

«Η αμοιβαία συμπάθεια ενώνει τους δύο λαούς και στις… δυσκολίες»

του απεσταλμένου μας στο Άγιο Όρος Βαγγέλη Στολάκη
«Χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να επισκεφτώ και πάλι το Άγιο Όρος, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως το περιβόλι της Παναγίας» ανέφερε o Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του το καλωσόρισματός του από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, και υποστήριξε ότι «ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει σ’ αυτή τη γη της προσευχής, φέρει ιδιαίτερα αισθήματα».«Το Άγιο Όρος είναι μοναδική εστία του Ορθοδοξίας» συνέχισε ο κ. Πούτιν και εξήρε τον ρόλο του στην ενδυνάμωση του Χριστιανισμού, αναγνωρίζοντας ότι «είναι ευχάριστο το γεγονός πως κάθε χρόνο το επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι προσκυνητές από τη Ρωσία». Τέλος επισήμανε ότι «η αμοιβαία συμπάθεια(Ελλάδας -Ρωσίας )ενώνει τους δύο λαούς και τους βοηθάει να ξεπερνούν τις δυσκολίες».
poutin5
«Σας υποδέχομαι με ειλικρινή συγκίνηση σ’ αυτό το ιερό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, το Άγιο Όρος» τόνισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και υπογράμμισε ότι «εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας σ’ όλη την Οικουμένη»«Ιδίως τους χαλεπούς καιρούς, εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος για έναν ηγέτη προκειμένου να εμπνευστεί ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί, όταν λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος. Αυτοί οι δείκτες ,ανέφερε, είναι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη«Εμείς οι Έλληνες είμαστε αφοσιωμένοι σ’ αυτούς τους δείκτες, γνωρίζουμε ότι η Ρωσία, υπό την ηγεσία σας, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Πούτιν. «Εύχομαι να οδηγείτε τον ρωσικό λαό στον δρόμο της δημιουργίας και της ευημερίας» κατέληξε.
poutin1
«Το Άγιο Όρος μας διδάσκει τον διάλογο για την αναζήτηση, ιδίως σε καιρούς κρίσης» υπογράμμισε, κατά την προσφώνησή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Είναι μεγάλη τιμή να σας καλωσορίζω σ’ αυτό το μέρος» έσπευσε να προσθέσει.
poutin2
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης τόνισε πως «Η ορθοδοξία και ο πολιτισμός είναι δεσμοί υπερχρονικοί,που μας ενώνουν με το ρωσικό λαό. Η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους είναι απόδειξη της πνευματικής σχέσης του ελληνικού με το ρωσικό λαό. Τιμή και ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας είναι η στήριξη και η ανάδειξη της υπερχιλιόχρονης προσφοράς του Αγίου Όρους αλλά και της ιδιαίτερης, θρησκευτικής και πολιτισμικής σημασίας, που διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες και διατηρείται μέχρι σήμερα »
NΩΡΙΤΕΡΑ:
Πούτιν Άγιο Όρος (19)
του απεσταλμένου μας στο Άγιο Όρος Βαγγέλη Στολάκη
Έφτασε λίγο πριν τις 3 στις Καρυές ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες από την Ιερά Κοινότητα και τους εκπροσώπους της ελληνικής Κυβέρνησης.
Πούτιν Άγιο Όρος (12)
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν περπάτησε, ως είθισται, την απόσταση από την πλατεία των Καρυών ως το Πρωτάτο, αλλά το αυτοκίνητό του έφτασε σε ασυνήθιστα κοντινή απόσταση, λόγω ίσως και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).
Πούτιν Άγιο Όρος (2)
Πούτιν Άγιο Όρος
Πούτιν Άγιο Όρος (14)
Πούτιν Άγιο Όρος (16)
Πούτιν Άγιο Όρος (15)
Πούτιν Άγιο Όρος (13)
Πούτιν Άγιο Όρος (11)
Πούτιν Άγιο Όρος (10)
Πούτιν Άγιο Όρος (9)
Πούτιν Άγιο Όρος (8)
Πούτιν Άγιο Όρος (6)
Πούτιν Άγιο Όρος (5)
Πούτιν Άγιο Όρος (4)
Πούτιν Άγιο Όρος (3)
Ο Ρώσος πρόεδρος, αφού ασπάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο, παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Μετά τη δοξολογία, κατά την αντιφώνησή του ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Πατριαρχείο και την Ελληνική Εκκλησία για την ανάπτυξη των σχέσεων με το ρωσικό λαό, και την αδελφότητα της Αθωνικής Πολιτείας για την θερμή φιλοξενία. Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι και νιώθω σαν να φιλοξενείται όλος ο ρωσικός λαός».
Πούτιν Άγιο Όρος (17)
Στη συνέχεια μετακινήθηκε προς την Ιερά Επιστασία, για το εθιμοτυπικό κέρασμα των μοναχών.Εκεί τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ελήφθησαν οι «οικογενειακές φωτογραφίες», πριν την έναρξη της επίσημης τελετής υποδοχής στο Αρχονταρίκι.
Πούτιν Άγιο Όρος (18)
Οικογενειακή Φωτογραφία Άγιο Όρος Πούτιν Παυλόπουλος Αμανατίδης Κοτζιάς Τζιτζικώστας
Οικογενειακή Φωτογραφία Άγιο Όρος Πούτιν Παυλόπουλος Αμανατίδης Κοτζιάς Τζιτζικώστας (5)
Οικογενειακή Φωτογραφία Άγιο Όρος Πούτιν Παυλόπουλος Αμανατίδης Κοτζιάς Τζιτζικώστας (4)
Οικογενειακή Φωτογραφία Άγιο Όρος Πούτιν Παυλόπουλος Αμανατίδης Κοτζιάς Τζιτζικώστας (3)
Οικογενειακή Φωτογραφία Άγιο Όρος Πούτιν Παυλόπουλος Αμανατίδης Κοτζιάς Τζιτζικώστας (2)
Δείτε το βίντεο με την άφιξη του προέδρου Πούτιν: