fbpx

, Πέμπτη
12 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

Η Αθήνα δίπλα στην Κύπρο

Φέτος συμπληρώνονται 48 χρόνια από την παράνομη εισβολή, με την Άγκυρα να εμμένει στη διχοτόμηση του νησιού και να στηρίζει τις παράνομες ενέργειες του ψευδοκράτους και τον τουρκικό Τύπο να διακινεί σενάρια για προσάρτηση των κατεχομένων.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

«Δυστυχώς, οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας καθιστούν αδύνατη τη διεξαγωγή ουσιαστικών και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στο συμπεφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια κινούνται επίσης σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή που επιτάσσει η Διεθνής Κοινότητα», τονίζει η ελληνική διπλωματία. Στην ανακοίνωση της Αθήνας μάλιστα, γίνεται σαφές ότι «μέχρι τελικής ευοδώσεως, η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίσει τη μία κυριαρχία της Κύπρου με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και θα απαλλάξει τον λαό της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις υποθέσεις του, διασφαλίζοντας την πλήρη απόσυρση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων».

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «48 χρόνια μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, το τραύμα της παράνομης κατοχής παραμένει βαθύ. Θυμόμαστε πάντα όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μεγαλονήσου και διεκδικούμε την επανένωσή της, με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου». «Τιμάμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Κύπρου», έγραψε σε μήνυμά του ο Νίκος Δένδιας. «Υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων των τέκνων του Ελληνισμού, που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας», σχολίασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» ήταν το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το οποίο συνόδευε μια δορυφορική φωτογραφία της Κύπρου, που φυσικά δείχνει το νησί ενιαίο. Ο Αρχηγός επισκέφθηκε χθες τη Μεγαλόνησο και συμμετείχε στην τελετή απόδοσης τιμών στα θύματα και τους αγνοούμενους και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα για τον συντονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Στην Κύπρο μετέβη και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε πως «για τον Ελληνισμό, η αποκατάσταση του ζητήματος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής δεν αποτελεί απλά μια τυπική διαδικασία, αλλά συνιστά θρησκευτική υποχρέωση».

Εμμένει η Άγκυρα

Αν και η τριμερής Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν κράτησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μακριά από τα κατεχόμενα και την κιτς φιέστα που ετοίμασε και φέτος η ηγεσία του ψευδοκράτους, ο πρόεδρος της Τουρκίας φρόντισε να στείλει το μήνυμά του φανερώνοντας την εμμονή της Άγκυρας στην παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν, αφού συνεχάρη το ανδρείκελό του, τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ισχυρίστηκε πως η λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή σε ένα πλαίσιο, «το οποίο στοχεύει πρωτίστως στην κυριαρχική ισότητα του λαού και στη συνέχεια στη διαπραγμάτευση μοντέλων συνεργασίας μεταξύ των δύο πολιτειών στο νησί», επαναλαμβάνοντας την εμμονή της Άγκυρας για δύο κράτη και πλήρη διχοτόμηση της Κύπρου.

Τα σχέδια της Άγκυρας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, που επισκέφθηκε το λιμάνι Τάσουτζου στη Μερσίνη, εκεί όπου βρίσκεται το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε πρόσφατα η Τουρκία. Σύμφωνα με όσα είπε ο Ντονμέζ, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» είναι σχεδόν έτοιμο για την πρώτη του αποστολή στη «Γαλάζια Πατρίδα» και συμπλήρωσε ότι «εξετάζονται έξι σημεία και ένα από αυτά θα επιλεγεί».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.