, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Η δεύτερη κάλπη, ο Νίκος και ο Γιάνης

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια το «μόρφωμα» της απλής αναλογικής που πέρασε ο ίδιος για να εμποδίσει τη δημιουργία ισχυρών κυβερνήσεων στην Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που την ξορκίζουν. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να αναρωτηθούμε «ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τη σφοδρή πόλωση και τον διπολισμό που θα υπάρξει αναμφίβολα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής;».

Δυο είναι τα κόμματα που κινδυνεύουν να δουν τις δυνάμεις τους να συρρικνώνονται θεαματικά μετά τη διπλή δοκιμασία. Και αναφερόμαστε στο ΠΑΣΟΚ και στο ΜέΡΑ25. Αφήστε που το κόμμα του Γιάνη κινδυνεύει να βρεθεί και εκτός Βουλής. Σοβαρά προβλήματα θα έχει βεβαίως και ο Νίκος Ανδρουλάκης αν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό στον δεύτερο γύρο. Κοιτώντας προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι ψήφοι που θα χαθούν από το κόμμα Βαρουφάκη θα κατευθυνθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ψήφοι που θα χαθούν από το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα μετακινηθούν (σε μεγάλο ποσοστό) προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αν μείνει εκτός δεν έχει και πολλές επιλογές, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης αν πέσει στο 8% με 9% θα πρέπει να διαλέξει «στρατόπεδο» με γνώμονα το πώς θα διασώσει το κόμμα του και πώς θα μπορέσει να το κρατήσει σε περιβάλλον εξουσίας… Ούτε βεβαίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει άπειρες επιλογές, καθώς αν πάρει στροφή αριστερά, όπως εκτιμούν αρκετοί στην Κουμουνδούρου, «ο Αλέξης θα τον κάνει μια χαψιά και θα απορροφήσει το Κίνημα». Αν πάει προς την Κεντροδεξιά, υπάρχει μια αχτίδα φωτός στον ορίζοντα. Γενικώς και ειδικώς πάντως, «ο ίσιος δρόμος είναι αδιάβατος στην πολιτική», όπως συνήθιζε να λέει ο μακαρίτης πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Χάρολντ Μακμίλαν.

Ο μόνος κερδισμένος από την απλή αναλογική είναι ο ίδιος ο Τσίπρας, ο οποίος θα μπορέσει -τουλάχιστον την πρώτη Κυριακή- να καθησυχάσει την εσωκομματική του αντιπολίτευση με το επιχείρημα: «Εντάξει, δεν έχασα και με μεγάλη διαφορά…». Βεβαίως δεν γνωρίζουμε αν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου θα πρέπει να εφεύρει κάτι άλλο, προκειμένου να διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον. Μην ξεχνάτε ότι οι σύντροφοί του τού έχουν δώσει «λευκή επιταγή» για το πώς θα πορευθεί μέχρι τις κάλπες και συνεπώς δεν θα μπορέσει να αποδώσει ευθύνες σε κανέναν άλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL