, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η εκλογή του Προέδρου, το Σύνταγμα και οι… "χαμένοι στη μετάφραση"

vouli-thema
του Βαγγέλη Στολάκη
Χαμένοι στην… μετάφραση του Συντάγματος και τις σχετικές διατάξεις αυτού για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται πως είναι αρκετοί εκπρόσωποι του λαού, κυρίως όσοι εκλέχτηκαν για πρώτη ή για δεύτερη φορά. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του karfitsa.gr στα «πηγαδάκια της Βουλής»  διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα η απορία εάν η ψήφιση του νέου προέδρου θα γίνει επί του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή των τριακοσίων, ή θα χρειαστούν λιγότεροι από 180, από τη στιγμή που εννέα βουλευτές της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στη Βουλή.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι το μείζον πολιτικό θέμα του Φθινοπώρου, αφού ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως δεν θα συγκεντρωθούν 180 βουλευτές για να ψηφιστεί νέος πρόεδρος με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει πως «οι απαραίτητοι βουλευτές υπάρχουν». Πριν λίγες ημέρες άλλωστε μιλώντας στην Karfitsa η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη ανέφερε με βεβαιότητα πως οι «180 βουλευτές για την εκλογή του προέδρου θα βρεθούν».
Με δεδομένο πως το άθροισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση δεν φτάνει τους… 180 η εκλογή του προέδρου αναμένεται να κριθεί από την ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών. «Στους διαδρόμους της Βουλής συζητιέται ότι ίσως χρειαστούν λιγότεροι βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου» έλεγε στην «Κ» πριν λίγες ημέρες ανεξάρτητος βουλευτές, ενώ την ίδια εκτίμηση είχε και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Συνταγματολόγο και Πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Από την πλευρά τους πάντως, συνταγματολόγοι που μιλούν στο karfitsa.grθεωρούν τη συζήτηση άνευ σημασία αφού όπως υποστηρίζουν «το Σύνταγμα είναι σαφές και συγκεκριμένο».
«Φυσικά και όταν το Σύνταγμα μιλά για όλο τον αριθμό των βουλευτών να αναφέρεται στους 300 και όχι λιγότερους» σχολιάζει ο Συνταγματολόγος και αναπληρωτής καθηγητής, Μπάμπης Ανθόπουλος. «Η συζήτηση γίνεται επί των 300. Είναι ένα μη θέμα. Χρειάζονται 180 βουλευτές για να βγει Πρόεδρος και 121 για να μην βγει» συμπληρώνει. «Αλλιώς οποιαδήποτε κυβέρνηση θα είχε δικαίωμα άσκησης ποινικής δίωξης για να εξουδετερώνει τους βουλευτές. Οι απαρτίες και οι αριθμοί είναι ίδιοι» καταλήγει ο κ. Ανθόπουλος.
«Όταν το Σύνταγμα μιλά για τον όλο αριθμό των βουλευτών αναφέρεται στο σύνολο των εκπροσώπων του λαού. Δεν το απασχολεί εάν αυτοί βρίσκονται στη φυλακή, στο εξωτερικό, στο νοσοκομείο ή οπουδήποτε αλλού» λέει ο συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.
Τι ορίζει το Σύνταγμα;
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του σχετικού τμήματος του Συντάγματος:
«H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής.
Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Bουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.


2. H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.


3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.
Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.


*4. Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.
H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.


5. Aν η Bουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4.
Aν η Bουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Bουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.


6. Aν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.