, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

«Η ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διοργάνωση του Europride στη Θεσσαλονίκη» λέει ο Ανδρ. Νικολακόπουλος

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της «Νίκης», Σπυρίδωνα Τσιρώνη τόνισε πως «η ΕΛ.ΑΣ, ούτε οποιαδήποτε άλλη Αρχή, έχει αρμοδιότητα να παρέχει ή όχι άδεια για τη διοργάνωση του Europride στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο».

Όπως ανέφερε, η προστασία των συνταγματικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και η διευκόλυνση της άσκησής τους, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας και της κυβέρνησης.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος, ο καθένας μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη. Και αυτό είναι εγγύηση για όλους τους πολίτες και για τα δικαιώματα των μειοψηφιών».

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει ο νόμος 4703/2020 και στο ΠΔ 73/2020 δεν προβλέπεται αρμοδιότητα των αστυνομικών Αρχών, ούτε οποιαδήποτε άλλης Αρχής για την αδειοδότηση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων. Προβλέπεται μόνο υποχρέωση του οργανωτή της συνάθροισης, της υποβολής σχετικής γνωστοποίησης στην οικεία αστυνομική αρχή, και μπορεί να υπάρξει απαγόρευση, μόνο εάν επαπειλείται σοβαρός λόγος για την δημόσια ασφάλεια, απειλή σοβαρής διατάραξης της κοινωνο-οικονομικής ζωής. Η συγκεκριμένη όμως διοργάνωση είναι ένα πανευρωπαϊκό γεγονός, έχει συμβεί και σε άλλα κράτη αλλά και παλαιότερα στην Θεσσαλονίκη, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα συμμετάσχει ένας σημαντικός αριθμός κάποιων χιλιάδων ατόμων και διαβεβαίωσε ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης θα προβεί σε όλα τα μέτρα για την περιφρούρηση και την προστασία της εκδήλωσης αυτής.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.