Διεθνή αναγνώριση της οικονομικής ανάκαμψης και της θεσμικής σταθερότητας της χώρας, αλλά και ισχυρή παρουσία σε καίριες ευρωπαϊκές συζητήσεις για το μεταναστευτικό και την άμυνα, σηματοδότησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου του απονεμήθηκε το βραβείο “Ludwig Erhard” από το Wirtschaftsrat Deutschland για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Από το χείλος της καταστροφής στην ευρωπαϊκή αιχμή
Στην ομιλία του στην Οικονομική Ημερίδα 2025, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ανοιχτά για το δημοψήφισμα του 2015, θυμίζοντας τη στιγμή που η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν την κατάρρευση, για να αναδείξει την πορεία ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεων από το 2019 έως σήμερα.
«Η αναγνώριση αυτή ανήκει στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Ελλάδα σήμερα αναγνωρίζεται “ακόμα και στη Γερμανία” για την ικανότητά της να υλοποιεί μεγάλες αλλαγές.
Στις βασικές επιδόσεις περιλαμβάνονται:
- η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας,
- η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,
- η σταθερή μείωση του χρέους και
- η επανεκκίνηση των επενδύσεων και των διαρθρωτικών πολιτικών.
Συνάντηση με Μερτς – Συμμαχία του Κέντρου για το μέλλον της Ευρώπης
Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, σε μια συνάντηση που σηματοδοτεί την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού κέντρου.
«Η ηγεσία δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες αλλά με το σθένος για λύσεις», σημείωσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις, τη μεταναστευτική πολιτική και την ευρωπαϊκή άμυνα, με κοινή θέση την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για μια ισχυρή Ευρώπη με ασφάλεια, συνοχή και ανταγωνιστικότητα.
Μεταναστευτικό: από τα βάρη του Νότου στη στρατηγική της Ευρώπης
Στο ζήτημα της μετανάστευσης, η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε:
- την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του νέου Συμφώνου για Μετανάστευση και Άσυλο,
- τον ρόλο της εξωτερικής διάστασης και των επιστροφών,
- και τη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην οποία η Ελλάδα διατηρεί σαφή πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η Γερμανία δείχνει κατανόηση, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, για τη μετατόπιση του ελληνικού μοντέλου: από διαχειριστικό «φράγμα» σε συντεταγμένο ευρωπαϊκό εταίρο με ταχύ μηχανισμό ασύλου και αποτελεσματικότητα στην αποτροπή.
Ευρωπαϊκή άμυνα: όχι με όρους υποψηφιότητας αλλά με όρους συμμόρφωσης
Η ελληνική πλευρά τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής τρίτων χωρών στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), μόνο εφόσον πληρούν τους κανόνες και τις αξιακές προϋποθέσεις. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές:
«Δεν μπορεί να οικοδομηθεί ευρωπαϊκή άμυνα με εξαρτήσεις ή με παίκτες που δρουν ενάντια στα συμφέροντα της Ένωσης.»
Το μήνυμα φωτογραφίζει χώρες όπως η Τουρκία, αλλά χωρίς να παραβιάζει την ευρωπαϊκή διπλωματική εθιμοτυπία.
Το νέο αφήγημα για την Ελλάδα – Απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παρουσία Μητσοτάκη στο Βερολίνο επικυρώνει τη νέα εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη:
μια χώρα που έχει αφήσει πίσω την κρίση, προσελκύει επενδύσεις, κινείται στο μεταρρυθμιστικό κέντρο και δίνει απτά αποτελέσματα στους πολίτες.
Το ελληνικό μοντέλο – σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις, μετρημένος πατριωτισμός και διεθνής αξιοπιστία – παρουσιάζεται ως θετικό παράδειγμα ακόμη και για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.