«Σε μια εποχή που η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών έτσι ώστε να απενεργοποιήσουμε αυτή την ξεκάθαρη απόπειρα απειλής, η οποία στρέφεται τελικά κατά όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Απαιτείται όμως ακόμη περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, αντίστοιχη με αυτήν που έχουν επιδείξει τα κράτη της Βαλκανικής».
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΤΣΙΟΥ
Η συγκεκριμένη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν την 1η Οκτωβρίου 2022 έδινε το «παρών» στην τελετή για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, μόνο τυχαία δεν ήταν.Ημετατροπή της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς τη Βαλκανική αλλά και ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της πρώτης τετραετίας για τη «γαλάζια» διακυβέρνηση,με την Ηρώδου Αττικού 19 να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού του ενεργειακού χάρτη μετά τη σταδιακή απομόνωση της Ρωσίας.
Το σύνολο των κυβερνητικών κινήσεων, των στρατηγικών επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Ενέργειας, κατατείνει προς την επίτευξη, ακριβώς, αυτού του κομβικού στόχου. Οι επενδύσεις που κάνει η χώρα μας, η δημιουργία κέντρων μεταφοράς αλλά και οι έρευνες για φυσικό αέριο προσφέρουν την ευκαιρία η Ελλάδα να επανατοποθετηθεί στον περιφερειακό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, προβάλλοντας παράλληλα τον ρόλο της ως δύναμης σταθερότητας και ασφάλειας σε μια κρίσιμη περιοχή.
«Εδώ και έναν χρόνο ο ρωσικός αναθεωρητισμός σκοντάφτει στη γενναία άμυνα του ουκρανικού λαού, συνεχίζει όμως να προκαλεί οικονομικό πόνο, μετατρέποντας την ενέργεια σε μέσο κρατικού εκβιασμού, κάτι που οι γείτονές μας το γνωρίζουν πολύ καλά…Σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση η μόνη απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο. Με διαφοροποίηση και των πηγών αλλά και των οδεύσεων της ενέργειας», είναι το σήμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της χθεσινής του συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας. Μια συνάντηση που άνοιξε ακόμη μια σελίδα στη συνεργασία των δύο χωρών στο ενεργειακό μέτωπο, που περιλαμβάνει πλείστες κινήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Τα μνημόνια συνεργασίας
Αθήνα και Σόφια συμπορεύονται δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ενέργεια όσον αφορά τη Βαλκανική. Παρουσία του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ράντεφ, οι υπουργοί Ενέργειας υπέγραψαν δύο Μνημόνια Κατανόησης Ελλάδας-Βουλγαρίας, που έρχονται για να εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών απεξάρτησης των ευρωπαϊκών οικονομιών από εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων. Ειδικότερα:
* Το πρώτο Μνημόνιο Κατανόησης αφορά την ενεργειακή συνεργασία στον τομέα της προμήθειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου.
* Το δεύτερο Μνημόνιο Κατανόησης αφορά τη διερεύνηση του ενδεχομένου κατασκευής ενός νέου έργου αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς.
Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, το πρώτο Μνημόνιο Κατανόησης διευκολύνει τη δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου από ελληνικές εταιρείες στη βουλγαρική εγκατάσταση στο Σίρεν, διασφαλίζοντας ανάλογη πρόσβαση σε βουλγαρικές εταιρείες στη Ρεβυθούσα. Παράλληλα, η συμφωνία αυτή (ανάλογη της οποίας έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ιταλία σε ό,τι αφορά την παράμετρο της αποθήκευσης φυσικού αερίου) αυξάνει κατά τρόπο αμοιβαίο την ανθεκτικότητα του συστήματος ενεργειακής ασφάλειας των δύο χωρών, εδραιώνοντας εμπράκτως τη μεταξύ μας ενεργειακή αλληλεγγύη.
Από την άλλη, ο αγωγός Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς, δυναμικότητας 10 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου, επιδιώκει, όπως επισημαίνουν στελέχη, να βοηθήσει τη Βουλγαρία να απεξαρτηθεί πλήρως από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Το έργο δεν αποτελεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο συνέχεια του παλαιότερου σχεδιαζόμενου πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που θα μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, ενώ εμβαθύνει τη στρατηγική συνεννόηση Αθήνας-Σόφιας κατά τρόπο που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ενέργειας ως καταλυτικού παράγοντα αυτής της συνεργασίας, η οποία έχει ήδη αποφέρει πολύ σημαντικά απτά αποτελέσματα όπως ο αγωγός IGB, το FSRU της Αλεξανδρούπολης και η νέα γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης Νέας Σάντας-Μαρίστα.
«Στην περιοχή μας διαμορφώνεται ένα νέο πυκνό δίκτυο ενεργειακών δρόμων. Στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και όχι μόνο βέβαια. Γιατί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου, για παράδειγμα, θα εξασφαλίσει έναν ακόμη δρόμο ανταλλαγής ενέργειας και ευχαριστώ τη βουλγαρική κυβέρνηση για τη στήριξή της ώστε να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να παίξουν στην ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο των χωρών μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας την ισχυρή προστιθέμενη αξία που παράγουν οι κυβερνητικές κινήσεις στο μέτωπο της ενέργειας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL