fbpx

, Τετάρτη
15 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Η γκρίνια Μητσοτάκη για τις τράπεζες

Eντονη είναι η δυσφορία στο κυβερνητικό επιτελείο για τον ρόλο των τραπεζών, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία τους τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης.

Της Κάλιας Αλεξανδρίδου

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι υψηλές προμήθειες, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις και τη μειωμένη ροή χορήγησης στεγαστικών δανείων, είναι «αγκάθια» που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ενόχληση περιεγράφηκε από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Βουλή, όταν είπε ότι «για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί» και ουσιαστικά προανήγγειλε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

«Κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων», είπε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας, όμως, τη φορολόγηση των τραπεζών από τις λύσεις που αναζητά η κυβέρνηση, μιλώντας για «πυροτεχνήματα» που «δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Παράδειγμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, έφερε ως απόδειξη και το παράδειγμα ενός πολίτη, λέγοντας ότι «αν ένας πολίτης έχει σήμερα ζήτημα με τη χορήγηση ενός στεγαστικού δανείου, η έκτακτη φορολόγηση δεν θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό».

Οι συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα των τραπεζών αναμένεται να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έστειλε ήδη μήνυμα στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας «να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

Στην κυβέρνηση, πάντως, θεωρούν ότι και μέχρι σήμερα έχουν γίνει βήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τη λειτουργία του συστήματος IRIS, που είναι δωρεάν για τους ιδιώτες και με πολύ χαμηλές χρεώσεις για τους επαγγελματίες, λέγοντας και εκείνος ότι οι τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί όσο θα ήθελε η κυβέρνηση. «Δεν θεωρούμε ούτε τις χρεώσεις λογικές, υπερβολικές τις θεωρούμε και εμείς και η αντιπολίτευση, και καλά κάνει και τις θεωρεί, και τα επιτόκια καταθέσεων δεν είναι τα αναμενόμενα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτη-
ριστικά, σημειώνοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να διευκολύνουν τους πολίτες, δηλαδή να μειώσουν τις χρεώσεις περαιτέρω και να δώσουν μια περισσότερη ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Επόμενα βήματα

Στα μέτρα που μελετά το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνονται το θέμα των προμηθειών και το θέμα των καταθέσεων, όπως και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με συνολικό στόχο να μειωθούν οι υψηλές προμήθειες, να αυξηθούν τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, να αυξηθεί η χορήγηση στεγαστικών δανείων, αλλά και να διατεθούν στην αγορά ακίνητα των τραπεζών, ώστε να αυξηθεί η προσφορά και να πέσουν οι τιμές.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα, κατά την πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και «εκπλήξεις», όπως η δυνατότητα να χορηγούν δάνεια και μη τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.

«Δεν λαϊκίζουμε»

Μηνύματα, πάντως, τόσο προς την αντιπολίτευση όσο και προς τις τράπεζες έστειλε και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι «μετά τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση θα καταλάβουν όλοι ότι δεν λαϊκίζουμε, να απειλούμε τις τράπεζες, να βάζουμε έκτακτους φόρους, να τις αποσταθεροποιούμε και να διώχνουμε επενδυτές, γιατί ο λογαριασμός θα έρθει στους φορολογούμενους. Αλλά και οι τράπεζες θα καταλάβουν ότι αυτά
που σας είπα τα εννοούμε».

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος σε μια φιλοεπενδυτική πολιτική, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει κάποιους να ξεπερνούν τα όρια, υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, που, όμως, θα μπορεί να στηρίζει την πραγματική οικο-
νομία και από το οποίο θα μπορούν και οι πολίτες να έχουν οφέλη στην καθημερινή τους λειτουργία και στη στήριξη των σχεδίων τους, πάντα με γνώμονα τη διατήρηση των κανόνων, που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομία.

Πηγή: political.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.