"Η κυβέρνηση είναι σε πανικό και… αδιέξοδο"
«Το 3ο μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Τα μέτρα συναντούν ένα κοινωνικό τείχος. Το προσφυγικό έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, λόγω της απραξίας , της αβουλίας και όλα αυτά συνιστούν ένα μέγα θέμα το οποίο για να αντιμετωπιστεί, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τώρα μεταξύ των μνημονιακών κομμάτων πρέπει να διαμορφώσουν ένα μέτωπο μεταξύ τους και μια κυβέρνηση μήπως μπορέσουν όλοι μαζί να διασώσουν το 3ο μνημονιακό πρόγραμμα και να κάνουν κάτι περισσότερο ίσως για το προσφυγικό»
—–
«Σε «πανικό» και «αδιέξοδο» διαπίστωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ότι βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας παρά την προσπάθειά του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του«να είναι ήρεμος και καθησυχαστικός. Όμως δεν κρυβόταν το πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής και της πορείας της κυβέρνησής του», δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας στον Alpha 989. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βέβαια, διευκρίνισε πώς δεν είδε τη συνέντευξη ζωντανά, επειδή βρισκόταν σε μία συγκέντρωση της ΛΑΕ στην Κέρκυρα και, μάλιστα, με πολύ κόσμο, αλλά φρόντισε και ενημερώθηκε.
«Τα καθησυχαστικά λόγια και η προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση και να δείξει ότι υπάρχει σχέδιο ήταν άκρως ανεπιτυχής», τόνισε ο Λαφαζάνης και προέβλεψε: «νομίζω ότι θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη αυτό που γίνεται με το συμβούλιο αρχηγών για το προσφυγικό είναι μια καθαρή πρόβα μνημονιακής οικουμενικής κυβέρνησης. Νομίζω ότι γίνονται διεργασίες παρασκηνίου αυτή την ώρα που έχουν ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα για το σχεδιασμό οικουμενικής κυβέρνησης. Σκοντάφτουν όμως αυτές. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι έτσι κ αλλιώς πρωθυπουργός. Φαντάζεστε να πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα ήθελε μια οικουμενική κυβέρνηση πριν κλείσει το θέμα; Να εμπλακεί σε διαδικασίες»;
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και ότι έχει περιέλθει σε ένα αδιέξοδο» και εξήγησε τους λόγους: «Το 3ο μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Τα μέτρα συναντούν ένα κοινωνικό τείχος. Το προσφυγικό έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, λόγω της απραξίας , της αβουλίας και όλα αυτά συνιστούν ένα μέγα θέμα το οποίο για να αντιμετωπιστεί, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τώρα μεταξύ των μνημονιακών κομμάτων πρέπει να διαμορφώσουν ένα μέτωπο μεταξύ τους και μια κυβέρνηση μήπως μπορέσουν όλοι μαζί να διασώσουν το 3ο μνημονιακό πρόγραμμα και να κάνουν κάτι περισσότερο ίσως για το προσφυγικό». Σύμφωνα με τον Λαφαζάνη δύσκολα θα βρεθεί λύση με την πολιτική που εφαρμόζεται. «Εγώ δε νομίζω όμως ότι το αδιέξοδο μπορεί να τελειώσει με μια οικουμενική κυβέρνηση καθώς το πρόβλημα δεν είναι πόσοι θα μαζευτούν για το μνημόνιο αλλά το πρόβλημα είναι το ίδιο το μνημόνιο. Επίσης το πρόβλημα με το προσφυγικό δεν είναι απλώς να συγκεντρωθούν πιο πολλοί για να δουν τι μπορούν να κάνουν, αλλά το πρόβλημα είναι να περιοριστεί η εθελοδουλία απέναντι στο ευρωκατεστημένο». Ο επικεφαλής της ΛΑΕ κατέκρινε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή εκμετάλλευση των προσφύγων. «Θα είναι πιο εύκολα να αναστείλει αντιδράσεις για να περάσει τα μέτρα με το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αλλά δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες κ το προσφυγικό για να κατασιγάσει και να καθησυχάσει αντιδράσεις». Για το δημόσιο χρέος ο Λαφαζάνης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του: «Το χρέος είναι άλλο πράγμα που θα προκύψει μετά τη λήψη αυτών των μέτρων. Αυτός είναι ο προγραμματισμός να πάει σε όποια απομείωση κ αφού προηγηθεί η αξιολόγηση. Το χρέος δεν χρειάζεται μια απομείωση με την έννοια της αναδιάρθρωσης του με μικρότερα επιτόκια και με παράταση της χρονικής διάρκειας λήψης του. Το τρίτο μνημόνιο απαγορεύει το κούρεμα χρέους. Είναι ρητή αυτή η απόφαση», είπε.
Για τη ρητορική της απώλειας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο Λαφαζάνης τόνισε: «Δεν είναι καθόλου βαριά η φράση εθελόδουλη. Αντιπροσωπεύει μια πραγματικότητα. Εδώ και χρόνια η χώρα μας είναι μια χώρα υποτελής, βρίσκεται υπό κατοχή με τα μνημόνια. Δεν υπάρχει ίχνος κυριαρχίας στη χώρα. Είναι μια χώρα που άγεται και φέρεται και φαίνεται ως κλοτσοσκούφι από τους πιστωτές. Είναι μια χώρα που δέχεται την υπονόμευση των δικαιωμάτων της με το ΝΑΤΟ».Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το πρόβλημα μεγαλώνει από την αποδοχή της κυβέρνησης, ακόμα και απέναντι στις αξιώσεις της Τουρκίας. «Τα προσπερνάμε όλα λες και δεν τρέχει τίποτα. Αλλά δεν είναι έτσι. Η Τουρκία διεκδικεί στο πλαίσιο της νατοϊκής παρουσίας στο Αιγαίο αυτά τα οποία θεωρεί ότι είναι δικαιώματα της. Και διεκδικεί και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Και τα διεκδικεί μέσω του ΝΑΤΟ η Τουρκία και τα διεκδικεί και πολύ αποτελεσματικά. Η γεωγραφία που έρχεται στο φως τις τελευταίες μέρες είναι δυσάρεστη για την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν δέχεται τα 10 μίλια, το ΝΑΤΟ μάλλον σέβεται τις γκρίζες ζώνες, η Τουρκία δεν δέχεται να γίνονται δραστηριότητες του ΝΑΤΟ σε νησιά ή στα χωρικά ύδατα νησιών μη στρατιωτικοποιημένα και απ ότι φαίνεται το ΝΑΤΟ σέβεται τις διεκδικήσεις αυτές της Τουρκίας . Η Τουρκία αμφισβητεί νησιά, στα οποία δεν θεωρεί ότι είναι κατοχυρωμένη η κυριαρχία της Ελλάδας και επομένως πρέπει να τεθούν υπό διαπραγμάτευση και αποφεύγει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί με αυτά τα νησιά. Βήμα με βήμα, η Τουρκία προσπαθεί μέσω του ΝΑΤΟ και της Νατοϊκής παρουσίας να κατοχυρώσει τις δικές της διεκδικήσεις. Στο θέμα των προσφύγων η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι προσχηματική».
Για το βέτο της Ελλάδας και την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο επικεφαλής της ΛΑΕ υπογράμμισε: «Ακούγεται το βέτο αλλά δεν λένε για ποιο πράγμα θα ασκήσουν βέτο. Το Grexit είναι ένα θέμα που αφορούσε ζωτικά και την Ε.Ε. Ήταν καυτό θέμα. Εκεί θα μπορούσε να ασκήσει βέτο ώστε να κατοχυρωθούν τα ανοιχτά σύνορα και να υπάρχουν κυρώσεις σε αυτούς που θα το παραβιάσουν. Η Ε.Ε έχει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και τις οποίες τηρούμε και εμείς σαν Ελλάδα.. Γιατί δεν υπάρχουν κυρώσεις για αυτούς που παραβιάζουν τη συνθήκη Σένγκεν, που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και κλείνουν τα σύνορα τους; Έπρεπε να τεθεί επίσημα από την Ελλάδα και να γίνει σημαία της ελληνικής κυβέρνησης. Έπρεπε στην προηγούμενη σύνοδο εμείς να είχαμε βάλει θέμα για τα ανοιχτά σύνορα και η απόφαση να ήταν ρητή και κατηγορηματική κ να προλάβουμε κυρώσεις. Έπρεπε να κατοχυρώσουμε όσο ήταν δυνατόν τα συμφέροντα μας και το διεθνές δίκαιο. Το βέτο επομένως χρειάζεται αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε που. Για να είναι αποτελεσματικό».
Για τις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο η Αυστρία» και υπογράμμισε πως «υπάρχει ένα κλίμα μεσοπολέμου στην Ευρώπη. Εγώ δεν ήμουν τότε υπέρ για να μπουν στην Ε.Ε. Αυτή η απεριόριστη διεύρυνση που έγινε στην Ε.Ε ως ενιαία αγορά , απέκλειε μια προσπάθεια ώστε η Ένωση αυτή να αποκτήσει μια συγκεκριμένη ενοποιητική κατεύθυνση σε μια λογική υπεράσπισης και αναβάθμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ανεξέλεγκτη αυτή η διεύρυνση διευκόλυνε τις φιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη. Γι’ αυτό την υποστήριζε πρώτη και κύρια η Αγγλία κ οι κύκλοι αυτοί οι οποίοι ήθελαν την Ευρώπη μια αγορά που όταν λειτουργεί με ακραίους και φιλελεύθερους δρόμους τότε προκαλεί όλο και μεγαλύτερες ανισότητες και αποκλείσεις κι αν έχουμε κ το ευρώ ένα ενιαίο νόμισμα από πάνω τότε οι αποκλείσεις θα είναι μεγαλύτερες αυτή την περίοδο».